Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na wstępie pozdrawiam wszystkim użytkowników forum.

Zbiornik 126l

Prześledziłem wszystkie tematy w tym dziale aby mieć jak najmniej wątpliwości.

Dotyczą one podłoża, tła oraz filtracji.

1) Wiem że styropian na dno, na to grys lub piasek.

Podobno piasek lepszy ponieważ rybki maja możliwość kopania, czyszczenia podłoża a grys uniemożliwia im to.

Byłem w zoologu zakupiłem grys o granulacji 2-3mm bo pani powiedziała że taki najlepszy.Teraz zastanawiam się aby odstawić grys i zakupić piasek.

2) Tło strukturalne czy z łupka na spienonym pcv jak te : http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/zrob_to_sam/tlo_z_lupka.html

Jak to jest z wymianą wody za tłem? czy nie jest to skupisko syfu?

Tło powinno instalować się szczelnie tak aby woda nie przedostawała się za nie czy lepiej dać po 1cm luzu dla swobodnej wymiany wody?

Zastanawiam się czy na boczne scianki akwa również przykleić tło.

3) Pani z zoologa poleciła mi też filtr minikamni 80 + mechanik aquaszut N750 senior który posiadam z poprzedniego zbiornika. Czy będzie to wystarczająca filtracja?

Opublikowano

1-Piasek lepszy.

2-Tło darowałbym sobie w tak małym akwa., niepotrzebnie zabiera miejsce.

3-Jeśli minikani zasypiesz dobrą ceramiką to ten zestaw starczy.

edit

Nie ta się czegoś zrobić aby było info że ktoś już w międzyczasie odpowiedział ? Te duble trochę śmiesznie wyglądają :)

Opublikowano
Piasek wapienny czy kwarcowy?

Ja dałbym kwarcowy, ale nie mówię tu o tym extra białym, tylko o Kreiselu z castoramy bądź leroya za ok. 8zł 25kg.

Opublikowano

Piasek to piasek. Od tego akwarystycznego nie różni się niczym(tylko ceną:)). Jedyny jego minus to to, że trzeba poświęcić trochę więcej czasu przy jego płukaniu niż przy akwarystycznym, ale warto.

Wielu z nas go ma i sobie chwali.