Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czyli braliście na zoobotanike z tego składu na Pawiej/Parafialnej?

Kiedyś ten z allegro - retne bodajże - miał tam punkt odbioru razem z innym sprzedawcą - jeszcze za czasów studenckich,kilka lat temu, brałem tam łupki i żwiry do akwa. Teraz widzę że się rozdzielili i retne tylko gdzieś w Kłodzku ma skład a na Parafialnej ten drugi.

Piszecie że wynegocjowaliście cenę 50gr/kg - muszę tam podjechać i wypytać bo potrzebuje piach rzeczny do nowej 375-tki w dobrej cenie i bez ...nastu godzin przy płukaniu tych 40-50kg

Opublikowano

Ja zrobiłem to tak. Akwarium 240l 120x40x50cm

Piasch Kwarcowy dekoracyjny Kreisel 25kg (opak. pomarańczowe) z Leroy Merlin 7.40 zł paczucha.

Łącznie do baniaka poszło 35kg (reszta obstała się w rezerwie na dosyp).

Piach płukałem na dużym gęstym sitku z pieluchą tetrową w środku (złożona na pół). Piach ślicznie się odmula. Poświęcony czas na dokładne przepłuknie 50kg piachu to 2 godzinki.

Przy starcie baniaka nie wyjmowałem z biologa Eheim Professionel I 2324 waty, do tego na mechanik Aquael CIRCULATOR 2000 (2000l/h) zamiast gąbki poszła wata (którą wymieniałem codziennie przez pierszwsz 4-5 dni). Potem z kubła wywaliłem watę i została 100% bio-ceramika plus wkład gąbkowy oraz na wlocie mały prefiltr. Na wlot Circulatora poszła gęsta gąbka z trzema rurkami po całej jej wysokości by filtr zasysał kupaska na całej jej wyskości. I jest super..