Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Meszek, sam pisałeś art. w wątku, który linkujesz i tam polecasz, cytuję:

Zbiornik 160-200l, Filtr zewnętrzny biologiczny o przepływie od 700l/h-1500l/h powinien być wypełniony ceramiką. Do powyższych akwariów potrzebny już będzie filtr wewnętrzny( mechaniczny) o przepływie około 1500l/h

a teraz polecasz 2000l/h do akwa 100cm (200l)?

Opublikowano

A wystarczyło do kubła dokupić prefiltr np. korpus narurowca i mechanik jak trza plus do tego mały falownik jvp101 i odrazu więcej miejsca w akwarium !

Opublikowano

Ja w 240l mam Aquael Circulator 1500 z gąbką i podłączoną do niego deszczownicę. Jest bardzo cichy. W sklepie sprzedawca polecił mi podłączyć ze sobą wszystkie plastikowe rurki, wpiąć je w głowicę i na nie naciągnąć gąbkę. Zdecydowane jest to błąd! Filtr słabo wtedy zbiera nieczystości bo wlot wody do gąbki jest tylko przez... dolną część gąbki. Wystarczy podłączyć tylko końcówkę (sitko) - jest taka w zestawie i naciągną na nie wlot gąbki, a zasysanie wody będzie odbywało się całą powierzchnią gąbki. Szczerze mówiąc to głośniejszą pracę przy moim akwarium ma czasówka, która włącza oświetlenie niż ten filtr. Hałas zazwyczaj robią bąble powietrza wydostające się z głowicy, ale tak jak już wspomniałem ja mam deszczownicę więc kłopotu z dźwiękiem nie ma żadnego :-). Zastanawiam się tylko czy powinienem dołożyć do tego zestawu komorę z ceramiką. Macie zdanie na ten temat?

Opublikowano

Z tego co wiem do tego filtra można spokojnie podłączyć małą komorę na ceramikę. Pod głowica podłącza się komorę a pod komorą gąbkę. Są do kupienia takie gotowe komory, ale można też trochę się pobawić i zrobić samemu. Takie połączenie jest złe?