Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądam od dłuższego czasu neta i nie moge za bardzo znaleźć odpowiedzi na pytanie odnośnie oświetlenia. Co możecie mi doradzić do zbiornika 200x60x50h? Chodzi mi o jak najdluzsze świetlówki i najlepszą barwe światła.

Pozdrawiam

Opublikowano

Optymalnie będzie wybrać świetlówki o temperaturze barw z przedziału 9000-15000K. Tj. np. Jbl marin day i arcadia marine white lamp - te świetlówki widziałem i wyglądają naprawdę dobrze :). Ja natomiast posiadam Power-glo i uważam, że też od nich specjalnie nie odstaje... (Taki zestaw będzie ci się podobał jeżeli lubisz niebieską poświatę w akwa.)

Opublikowano
  Aspat napisał(a):
Optymalnie będzie wybrać świetlówki o temperaturze barw z przedziału 9000-15000K. Tj. np. Jbl marin day i arcadia marine white lamp - te świetlówki widziałem i wyglądają naprawdę dobrze :). Ja natomiast posiadam Power-glo i uważam, że też od nich specjalnie nie odstaje... (Taki zestaw będzie ci się podobał jeżeli lubisz niebieską poświatę w akwa.)

Jakiej dlugości są te świetlówki?

Opublikowano

Różne są długości, bierz pod uwagę moc świetlówki, wtedy długość będzie zależna od mocy. Musisz zdecydować czy świetlówki będą w jednym rzędzie czy, jedna z przodu a druga z tyłu, wtedy długość dostosujesz sam.

Opublikowano

No raczej nie. Skoro lubisz jasność w zbiorniku to Twoja sprawa, ja mam identycznych rozmiarów akwa i mam w sumie 60 W, mi wystarczy, rybkom też. Zrób tak jak mówisz, później można zawsze jedną wyłączyć(chociaż nie zawsze) jakie będą stateczniki?

Opublikowano
  nightdream napisał(a):
Jakiej dlugości są te świetlówki?

Nie martw się, będą pasować bez względu na to jakie wybierzesz. Producent wpasuje się w każdy rozmiar;).

Z tym prześwietleniem akwarium to uważaj, jeżeli jeszcze w dodatku bedziesz miał jasny piasek to światło będzie nieźle bić po oczach jeżeli w dodatku zrobisz dwa rzędy świetlówek...