nightdream Opublikowano 7 Października 2011 #1 Opublikowano 7 Października 2011 Przeglądam od dłuższego czasu neta i nie moge za bardzo znaleźć odpowiedzi na pytanie odnośnie oświetlenia. Co możecie mi doradzić do zbiornika 200x60x50h? Chodzi mi o jak najdluzsze świetlówki i najlepszą barwe światła. Pozdrawiam
Andrzej454 Opublikowano 7 Października 2011 #2 Opublikowano 7 Października 2011 A jaką posiadasz pokrywę? Czy to dopiero powstaje i masz pole manewru? Mówisz że chodzi Ci o jak najdłuższe więc rozumiem że to dopiero wstęp. Jest już jakiś statecznik?
nightdream Opublikowano 7 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2011 Pokrywa jest wedlug projektu retez'a ze spienionego pcv. Jutro zamierzam ją posklejac i okleic. Kwestia stateczników i świetlówek jest otwarta.
Andrzej454 Opublikowano 7 Października 2011 #4 Opublikowano 7 Października 2011 No to odsyłam do - http://forum.klub-malawi.pl/swiatlo-460l-t18060.html Chociaż ja posiadam w swojej 600tce 2 x T 8 30W PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K, dają radę i ładnie wybarwiają rybki.
Aspat Opublikowano 7 Października 2011 #5 Opublikowano 7 Października 2011 Optymalnie będzie wybrać świetlówki o temperaturze barw z przedziału 9000-15000K. Tj. np. Jbl marin day i arcadia marine white lamp - te świetlówki widziałem i wyglądają naprawdę dobrze . Ja natomiast posiadam Power-glo i uważam, że też od nich specjalnie nie odstaje... (Taki zestaw będzie ci się podobał jeżeli lubisz niebieską poświatę w akwa.)
nightdream Opublikowano 7 Października 2011 Autor #6 Opublikowano 7 Października 2011 Optymalnie będzie wybrać świetlówki o temperaturze barw z przedziału 9000-15000K. Tj. np. Jbl marin day i arcadia marine white lamp - te świetlówki widziałem i wyglądają naprawdę dobrze . Ja natomiast posiadam Power-glo i uważam, że też od nich specjalnie nie odstaje... (Taki zestaw będzie ci się podobał jeżeli lubisz niebieską poświatę w akwa.) Jakiej dlugości są te świetlówki?
Andrzej454 Opublikowano 7 Października 2011 #7 Opublikowano 7 Października 2011 Różne są długości, bierz pod uwagę moc świetlówki, wtedy długość będzie zależna od mocy. Musisz zdecydować czy świetlówki będą w jednym rzędzie czy, jedna z przodu a druga z tyłu, wtedy długość dostosujesz sam.
nightdream Opublikowano 7 Października 2011 Autor #8 Opublikowano 7 Października 2011 Chciałbym w dwóch rzędach, więc te 150cm po 80W kazda byloby chyba ok...bo dluższych chyba nie ma, prawda?
Andrzej454 Opublikowano 7 Października 2011 #9 Opublikowano 7 Października 2011 No raczej nie. Skoro lubisz jasność w zbiorniku to Twoja sprawa, ja mam identycznych rozmiarów akwa i mam w sumie 60 W, mi wystarczy, rybkom też. Zrób tak jak mówisz, później można zawsze jedną wyłączyć(chociaż nie zawsze) jakie będą stateczniki?
Aspat Opublikowano 7 Października 2011 #10 Opublikowano 7 Października 2011 Jakiej dlugości są te świetlówki? Nie martw się, będą pasować bez względu na to jakie wybierzesz. Producent wpasuje się w każdy rozmiar;). Z tym prześwietleniem akwarium to uważaj, jeżeli jeszcze w dodatku bedziesz miał jasny piasek to światło będzie nieźle bić po oczach jeżeli w dodatku zrobisz dwa rzędy świetlówek...
Rekomendowane odpowiedzi