Perez666 Opublikowano 8 Października 2011 #21 Opublikowano 8 Października 2011 Jeden fluval 305 wystarczy! Do tego głowica 2000l/h i gdy będzie to niewystarczające to dokładasz cyrkulator.
Aspat Opublikowano 8 Października 2011 #22 Opublikowano 8 Października 2011 Najlepsza jest opcja 3, ale rozszerzyłbym ją o jeszcze dodatkowy cyrkulator. Nie chce mi się jakoś wierzyć, aby 2000 w takim akwa sprostało z kupskami... 1
kunta Opublikowano 8 Października 2011 #23 Opublikowano 8 Października 2011 Masz pecha bo chcąc wydać 650 zł na kubeł plus 100 na aquaela - razem daje to 750zł. Jeszcze dwa miesiące temu kiedy funt kosztował 4,50, a FX5 nową można było kupić za 120 GBP + 20 GBP przesyłka do PL to za tą cenę miałbyś rzeczonego FX5 i jeszcze by zostało (140*4,5=630zł) Niestety FX5'ek teraz są po 170GBP, funt poszybował ponad 5 (niech rośnie w siłę cały czas) więc taka jakby musztarda po obiedzie. Wracając do tematu - kup 305 lub 2226 (jak dla mnie oba są dobrej jakości) plus do tego głowicę z gąbką i trzymaj zbunkrowaną kasę na cyrkulator, lub też kup go od razu - IMO przyda się na 99%, a po co później przestawiać wszystko w baniaku żeby go jakoś mądrze zainstalować.
Irszy Opublikowano 8 Października 2011 #24 Opublikowano 8 Października 2011 Mam podobną pojemność baniaczka i po drodze kilka razy bawiłem się ze zmianą filtracji mechanicznej. Kubełek (BIO) pozostał bez zmian, Eheim wypełniony ceramiką. Na początku miałem głowicę i gąbkę Aquaela Turbo 1100 - w miare wydajny i cichy, ale szybko spadala wydajnosc. Potem Atman-203, bardziej wydajny, okazal sie nieakceptowalnie głóśny, szczególnie pod obciążeniem (bardziejzapchane gąbki). Chodził jak traktor. Myślałem że to wada fabryczne,ale wymieniłem na nowy, i podobnie. Potem wróciłem do Aquaela, ale konieczność częstego babrania się z zatykającymi się gąbkami mnie zachęciła do zainwestowania w filtrację narurową. Pomimo kilku problemów po drodze jest super, szczególnie cenię sobie łatwość wymiany wkładów - bez konieczności babrania się z gąbkami w akwarium. Oprócz tego mam cyrkulator Hagen Kroalia - super mały pobór prądu (4.5W), 4000l/h i naprawdę cichy. Nie plecam chińszczyzny JT-coś tam, pełno wibracji. Ergo - polecam na początek głowicę Aquaela 1100, z ew. opcją na coś lepszego. 1
melanochromis Opublikowano 9 Października 2011 #25 Opublikowano 9 Października 2011 Aquael circulator są bardzo ciche i wydajne .
wilqu Opublikowano 9 Października 2011 Autor #26 Opublikowano 9 Października 2011 dziękuję wszystkim za pomoc decyzja podjęta:p. eheim +aquael później może narurowiec. temat uważam za zamknięty
Rekomendowane odpowiedzi