Skocz do zawartości

filtracja w akwa 150X50X50 prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepsza jest opcja 3, ale rozszerzyłbym ją o jeszcze dodatkowy cyrkulator. Nie chce mi się jakoś wierzyć, aby 2000 w takim akwa sprostało z kupskami...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Masz pecha bo chcąc wydać 650 zł na kubeł plus 100 na aquaela - razem daje to 750zł.

Jeszcze dwa miesiące temu kiedy funt kosztował 4,50, a FX5 nową można było kupić za 120 GBP + 20 GBP przesyłka do PL to za tą cenę miałbyś rzeczonego FX5 i jeszcze by zostało (140*4,5=630zł)

Niestety FX5'ek teraz są po 170GBP, funt poszybował ponad 5 (niech rośnie w siłę cały czas) więc taka jakby musztarda po obiedzie.

Wracając do tematu - kup 305 lub 2226 (jak dla mnie oba są dobrej jakości) plus do tego głowicę z gąbką i trzymaj zbunkrowaną kasę na cyrkulator, lub też kup go od razu - IMO przyda się na 99%, a po co później przestawiać wszystko w baniaku żeby go jakoś mądrze zainstalować.

Opublikowano

Mam podobną pojemność baniaczka i po drodze kilka razy bawiłem się ze zmianą filtracji mechanicznej. Kubełek (BIO) pozostał bez zmian, Eheim wypełniony ceramiką. Na początku miałem głowicę i gąbkę Aquaela Turbo 1100 - w miare wydajny i cichy, ale szybko spadala wydajnosc. Potem Atman-203, bardziej wydajny, okazal sie nieakceptowalnie głóśny, szczególnie pod obciążeniem (bardziejzapchane gąbki). Chodził jak traktor. Myślałem że to wada fabryczne,ale wymieniłem na nowy, i podobnie. Potem wróciłem do Aquaela, ale konieczność częstego babrania się z zatykającymi się gąbkami mnie zachęciła do zainwestowania w filtrację narurową. Pomimo kilku problemów po drodze jest super, szczególnie cenię sobie łatwość wymiany wkładów - bez konieczności babrania się z gąbkami w akwarium.

Oprócz tego mam cyrkulator Hagen Kroalia - super mały pobór prądu (4.5W), 4000l/h i naprawdę cichy. Nie plecam chińszczyzny JT-coś tam, pełno wibracji.

Ergo - polecam na początek głowicę Aquaela 1100, z ew. opcją na coś lepszego.

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.