Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ciekawe z czego ta sytuacja wynika....

NIe jestem jakimś ekspertem od filtracji, ale wydaje mi się, że do takiej obsady jak napisałeś spokojnie wystarczyłby Ci do filtracji biologicznej Fluval 305 (sam miałem taki filtr, wprawdzie w trochę mniejszym akwarium i trochę mniej zaludnionym i byłem z niego zadowolony), a ewentualnie jako mechanik - Fluval 405, choć może przemyśl temat i zastanów się może jednak nad czymś do środka. Będzie lepiej się sprawdzał, a zaoszczędzone pieniążki przeznaczysz na ryby :-) Ale to jest tylko taka moja nieśmiała sugestia.

pozdrawiam

Napewno masz sporo racji, ale strasznie mnie razi w oczy filtr wewnętrzny w akwarium.

Opublikowano

Jakby to powiedzieć? Też mnie raził wygląd filtra wewnętrznego w akwarium i kupiłem FX5. Myślałem, że będzie czysto i żadna gąbka nie będzie mi "świeciła" po oczach. Gdy padł mi FX5 po awarii linii elektrycznej nie miałem czego podłączyć. Kombinowałem z filtrem gąbkowym DIY i wieszałem biologię z kubła w siatce na sznurku, żeby tylko ryska przetrwały. Kupiłem na ebay za ok 70 EUR Eheima 2260 coby był w razie "W". Ale jak przyjechał to pomyślałem sobie, że bedę miał oba. 2260 jako biolog a FX5 jako najdroższy mechanik na świecie :-D. Ewentualnie jakiś wkład typu hydrocarbonat czy grys koralowy (tylko i wyłącznie). I co? Nie wiem dlaczego, ale woda zrobiła się dopiero klarowna (czyt. czysta) jak wstawiłem gąbkę na AT-203. Teraz już mi gąbka nie przeszkadza, a jeden kubeł chyba odłączę i schowam. Będzie w razie "W". Choć z drugiej strony czytałem gdzieś, że powierzchni filtracyjniej powinno być 5-10 % zbiornika.

Filtracja to tak indywidualna sprawa... Każdy ma jakiś pomysł, sposób i doświadczenia. Moje idą w tym kierunku, że najlepiej mieć dwa mniejsze kubły jako biologi (jak jeden padnie to drugi pociągnie) i porządną głowicę z gąbką.

Stąd też odpowiadając na Twoje pytanie. Brał bym dwie 405 i za ok. 65 PLN kupił AT-203 i gąbkę nr5 za ok. 20 PLN :P I po zawodach

• Dziękuję 1
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam od kilku dni mój FX5 zaczyna czasami dziwnie glosno (pukac). Nierówno zaczyna ( zmiennym ciśnieniem ) wylatuje woda do zbiornika jak temu zaradzić?

Przeczyscilam cały filtr dokładnie. Jednak to nic nie dało.

Opublikowano

Sprawdź wirnik - według mnie to typowy objaw zużytego wirnika we Fluvalu. W mojej 406-tce też się pojawiły takie objawy, a niedługo potem filtr przestał wyrzucać wodę do akwarium. Okazało się, że to uszkodzenie wirnika choć patrząc na obrazek wirnika do Twojego modelu filtra nie za bardzo wiem w jaki sposób może on ulegać ewentualnemu uszkodzeniu.

Tak na marginesie wywaliłem identyczny post Twojego autorstwa w innym wątku. Prosiłbym na przyszłość o nie dublowanie postów.

Opublikowano

Witam ponownie:) dziękuję za Wasze rady - ale dalej szanowni koledzy potrzebuję waszej pomocy.

niestety nie udało mi się problemu nadal rozwiązać,

wymieniłam wirnik, jeszcze raz dokładnie przeczyściłam wszystkie elementy a mimo to filtr cały czas nie równo pompuje, przewód odprowadzający popada w "drgania" i co jakiś czas słychać stukanie w wiadrze

już nie wiem co robić, brak mi pomysłów