Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wszystkie te filmiki oglądałem po 100razy ale dzięki. Montaż przeprowadziłem zgodnie z instrukcją. Jedyna nie "naturalna" sprawa u mnie to różnica długości węży, ale w instrukcji nic nie piszę o tym że tak nie może być, jest tylko że suma węzy nie może przekraczać 5m, u mnie jest ok.2,7m. Już sam nie wiem, szukam jeszcze nieszczelności bo to powietrze gdzieś dochodzi, tak rozumuje. Zapomniałem jeszcze dodać że jak do filtra "przyłoży się" ucho to słuchać taki dziwny chlupot, jakby filtr nie był do końca zalany.

Opublikowano

Znalazłem to, cytuję - ''Teraz prawie wszystkie filtry kubełkowe mają pompę na wylocie, dzięki czemu w środku kubła jest podciśnienie, dlatego ci nie cieknie tylko zasysa lewe powietrze. Przyłóż ucho do kubła to może usłyszysz siorbanie lub wyłącz na chwilę filtr i może zacznie się gdzieś pocić.''

Brzmi to rozsądnie i w dodatku można sprawdzić to dość szybko bez niepotrzebnego otwierania filtra...

Opublikowano

Ja spotkałem się z takim przypadkiem - mianowicie rura zasysająca miała łączenie powyżej poziomu wody ( może być także poza akwarium). Wiadomo, że cieknąć z zasysającej nigdy nie będzie, ale jest bardzo prawdopodobne, że przy minimalnej nieszczelności będzie równie zasysało powietrze. W celu uniknięcia tego zjawiska można zastosować taśmę teflonową i np. opasę zaciskową do węża.

Opublikowano

łączenia są poniżej poziomu wody(wskazówka w instrukcji), łączenia rur przy zaworach na wszelki wypadek jeszcze przewinąłem taśmą samowulkanizującą. Skróciłem wążwypuszczający wodę z 1,7m do około 1m. Rezultat odwrotny niż chciałem uzyskać, powietrza jeszcze więcej:(

Po przycięciu węża ustał dziwny odgłos chlupotania,zauważalna większa moc, powietrza filtr wypuszcza jakby więcej ale bąbelki są dużo mniejsze. Dam mu już dzisiaj spokuj, może do jutra mu przejdzie.

Znalazłem coś takiego http://www.innovationlandscaping.com/fx5/ na dole strony jest punkt zatytułowany Quick Clogging, może ktoś to zrozumie, google dziwnie to tłumaczy

Brak już mi pomysłów, chyba się poddaje.

Oddaję FX do reklamacji i mam pytanie. Akwarium prawie dojrzało, jak nie będzie filtra, spuścić wodę czy zostawić bez filtracji? Może to trochę potrwać zanim wróci filtr.

Opublikowano

Koper470!

Mam FX5 od dwóch lat! W moim przypadku powstawało jakieś dziwne podciśnienie na dopływie. Tylko, że ja nie miałem założonych oryginalnych węży. Po zamianie na oryginały - jak ręką odjął. Ale znam to uczucie! Współczuję! Ile ja się natrząsłem tym wiadrem... ( a do leciutkich nie należy). Szukałbym na Twoim miejscu właśnie w tym kierunku. A warto poszukać bo filterek jest moim zdaniem świetny. Choć te opowieści, że na 1500l to chyba są nieco przesadzone.

Co do tego dziwnego chlupotania... Też to przeżyłem! Mi się wydawało, że to ta cieniutka rurka w pokrywie co podaje malutki strumień wody na materiał filtracyjny. Czasem jak wkłady są poukładane w jakiś dziwny sposób (nie ma tego wolnego centymetra od rantu kosza na materiały filtracyjne) to też potrafił mi takie głupoty wyprawiać. Po przemeblowaniu wkładów i jak filtr się "ułożył" ;) to jakoś poszło. To "układanie" się filtra czasem trwa dość długo! Ale raczej nigdy nie przekraczało 48h. Tak jakby gdzieś się zebrało powietrze w środku!

Nie bardzo pomogłem - wiem! Ale stawiam na podciśnienie! Pewnie to przerabiałeś, ale jeszcze mi przyszła do głowy uszczelka! No i na pweno nie trzeba dokręcać tych śrub od pokrywy na maxa.

Powodzenia!

Opublikowano

bofk ja już próbowałem chyba wszystkiego. Na początek posprawdzałem wszystkie łączenia i uszczelki (uszczelki smarowane wazeliną). Zmieniałem długości węży (oryginalne). Próbowałem ograniczyć ilość wkładów. Bardzo dokładnie go odpowietrzam przy uruchomieniu. Jedyne co udało mi się osiągnąć to bardzo mało "bąbli" w czasie pierwszej doby, po pierwszym automatycznym odpowietrzeniu problem wraca i z każdą dobą jest coraz gorzej. Postanowiłem odesłać filtr ponieważ uważam że kupując produkt za prawie 1000PLN nie będę nic sam kombinował i się użerał.

Opublikowano
Postanowiłem odesłać filtr ponieważ uważam że kupując produkt za prawie 1000PLN nie będę nic sam kombinował i się użerał.

Co racja to racja... Filtr za taką cenę do czegoś jednak zobowiązuje