tpr Opublikowano 4 Października 2011 #1 Opublikowano 4 Października 2011 Witam, jakie oświetlenie proponujecie do akwarium 186x55x45h? Planowana obsada: Msobo, Acei, trewavasae, Socolofi albino - ostatnie dwa jeszcze do przemyślenia. zależy mi w zasadzie na ładnych barwach, bo roślin raczej nie będzie. Kwestia teraz jakie świetlówki, dlugość itd. Proszę o propozycje. Pokrywę chcę zrobić tego typu: http://retez.pl/
Perez666 Opublikowano 5 Października 2011 #2 Opublikowano 5 Października 2011 AquaMedic Reef White 10kK T5 80W 150cm A jak lubisz super jasno to drugą AM RW ale o barwie 15kK Można również 2x54W ale mają one ledwie 120cm długości i boki byś miał niedoświetlene, co niektórzy lubią
nightdream Opublikowano 7 Października 2011 #3 Opublikowano 7 Października 2011 Perez. Jaki statecznik dobrac do polecanych przez Ciebie świetlówek?
tpr Opublikowano 7 Października 2011 Autor #4 Opublikowano 7 Października 2011 AquaMedic Reef White 10kK T5 80W 150cm A jak lubisz super jasno to drugą AM RW ale o barwie 15kK Pierwsza opcja to jedna świetlówka na całe akwarium tak? Gdzie ją umieścić - bliżej przedniej, tylnej szyby, na środu?
Perez666 Opublikowano 7 Października 2011 #5 Opublikowano 7 Października 2011 Pierwsza opcja to jedna świetlówka na całe akwarium tak? Gdzie ją umieścić - bliżej przedniej, tylnej szyby, na środu? To już zależy od ciebie, ale bardziej ku środku. Jaki statecznik dobrac do polecanych przez Ciebie świetlówek? Elektroniczny, firma jeden czort chyba
nightdream Opublikowano 7 Października 2011 #6 Opublikowano 7 Października 2011 Elektroniczny, firma jeden czort chyba Myślałem raczej jakie ma mieć parametry, bo, że elektroniczny to wiadoo
slawek gorol Opublikowano 8 Października 2011 #7 Opublikowano 8 Października 2011 Każdy statecznik musi być dobrany pod kątem danej mocy świetlówek. Więc tu nie ma mowy o jakichś parametrach, tylko jak masz świetlówki 2x54 to i statecznik musi być na 2x54
nightdream Opublikowano 8 Października 2011 #8 Opublikowano 8 Października 2011 Ok. Przecież to logiczne Moje pytanie było mało precyzyjne. Świtlówka będzie prawdopodobnie jedna: AquaMedic Reef White 10kK T5 80W 150cm lub 15kK. Statecznik więc także 1x80W. W moim zagmatwanym pytaniu chodziło mi raczej o bezawaryjność i tego typu parametry. Dotychczas stosowałem jakieś noname, które po krótkim czasie padały, a że dysponowałem zapasem, to się zbytnio nie przejmowałem jakością. teraz bedzie nowy baniak i nowe świetlowki, stąd wole kupić coś lepszego, co wystarczy na dłużej. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi