Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za male masz akwa na tyle gatunkow, w tym niektore naprawde duze (redy, acei).

Jak podejrzewam jest to 100x40x50(popraw jesli sie myle) to w takim zbiorniku nie poszalejesz.

Zostaw maingano z "yellow" i to bedzie generalnie wszystko na co mozesz sobie pozwolic w takim zbiorniku.

Opublikowano

Kolego zgadzam sie z poprzednikami naprawdę masz za dużo rybek do tego szkła. Napewno masz małe pysie wiec nie widać tego aż tak bardzo i dlatego wybrałeś tyle rybek? Aci, red-red są bardzo duże, mam to wiem. Powinieneś zredukować obsadę do dwóch gatunków. Bardzo ładna obsada yellow-maingano, Napewno nie bedziesz zgadzał się z nami, przechodziłem to samo ale w porę zrozumiałem i przekonałem się że to byłaby katastrofa z taką ilością w 200l

Opublikowano

Ze zdjecia widac ze masz wiecej ryb niz napisales.maingano naliczylem 7 szt. , auratus 5.

Tak jak juz Ci mowilem tylko L.caeruleus i maingano jeszcze "przejda" w takiej wielkosci akwa.Oddaj pozostale ryby, lub oddaj wszystkie i sprawdz proponowane obsady do takiego szkla , a moze cos Ci sie spodoba.

Opublikowano
Te siedem to sa demasoni i mainago razem. A tak wogóle to póki są małe nie mogą żyć razem?

Tak sie sklada ze potrafie jeszcze odroznic demasoni od maingano i tych drugich jest zdecydowanie wiecej niz 4.:rolleyes:

Jak juz mowilem po pierwsze nie jest to akwarium na tyle gatunkow, po drugie jest za male na redy, acei, auratusa.

Co do demasoni to i owszem ale same jednogatunkowo w wiekszej ilosci lub maingano z caeruleusem i nic wiecej.

Co zrobisz to juz twoja decyzja, ale patrzac na gatunki ktore masz to pewnie zredukuja sie same, predzej niz sie spodziewasz.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam Ostatnio widzę na fb jak wstawiane są fotki zbiorników oświetlanych Sinkor Led II czy Invital daynight i nawet fajnie wyglądają, zachęca tez niska cena. Ktoś coś może powiedzieć o tym oświetleniu?
    • Jutro w dzień zrobię jakieś fotki. Teraz lenia mam
    • Też miałem takie zdanie jak Ty odnośnie dodawania bakterii do akwarium ale po ostatnich eksperymentach jestem pozytywnie zaskoczony i zmieniłem swoje podejście do zagadnienia 😉
    • Dla mnie saulosi lub perlmutt. Oba w jednogatunkowym akwarium wyglądają dla mnie obłędnie. Temat bakterii to może się powtarzam, ale dla mnie chwyt marketingowy nic więcej. Możesz wlać, nie zaszkodzi, ale pomóc też raczej nie. Z doświadczenia, akwarium na starych gąbkach, które nie były od dawna używane plus brud z gąbki i zazwyczaj od razu biologia kulawo, ale rusza. Wszystko świeże, to można litrami lać, a biologia i tak ruszy kiedy będzie chciała.
    • Mały odkop ;]. Możesz podać gdzie/jak podłączyłeś pompę do tych filtrów?
    • Jeśli ze startem akwarium Ci się nie spieszy, to sprawdź datę ważności tych bakterii i jeśli jest solidny zapas to zostaw je na, odpukać, czarną godzinę. Startować i tak będziesz pewnie od maluchów, które siłą rzeczy nie brudzą tak mocno jak dorosłe, biologia się będzie dostosowywać do nich z czasem.  Co do wyboru to najspokojniejsze byłyby pewnie yellowki, ale samce są mocno podobne do samic.  Melanochromis interruptus ma żółte samice, jest względnie spokojny a wybarwiony samiec gniecie jajca.  Elongatus mpanga podobnie jak wyżej, samice niebieskawe i ciut brzydsze, ale gatunek na ogół spokojny. Problemem z jednogatunkowym akwarium może być antykoncepcja, pomyśl o jakimś giętozębie (Synodontis) żeby trochę kontrolował populację.  
    • Niestety temat wielkości zbiornika zostaje niezmienny (względy metrażowe). Obsada zostanie jednogatunkowa Co do bakterii w opiniach ludzie piszą że strasznie śmierdzą (nie jestem "uczulony" na zapachy żeby mi tylko żona nie urwała głowy).
    • @LukasLDZ można prosić o jakieś świeże zdjęcia? Jak to wygląda na żywo. Mi coraz bardziej po głowie chodzi taka filtracja, ale musiałbym kaseciaka jakoś wepchnąć do zakazanego i działającego akwarium. 
    • Długość 100cm, ale jak z szerokością, nie dasz rady wcisnąć kilku centymetrów więcej? Ludzie często w początkach skupiają się na długości, szerokość im ucieka - sam to przerabiałem i jako pierwsze postawiłem 240L zamiast 350L, na które miałem miejsce. Dla mbuny 100x40x50 a 100x50x50 to duża różnica, w tym drugim możesz już trzymać dwa spokojne gatunki. 
    • Kaseciak hula już 10 miesięcy (tanganika, bez roślin). W międzyczasie doszła stała dolewka na poziomie ok 20L/dzień. Konkluzje: - to świetna i bezproblemowa metoda filtracji. - gąbkę czyściłem w tym okresie 3 razy. Pierwszy z ciekawości, drugi gdy trochę opadła woda w komorze pompy i trzeci gdy bardzo obniżył się ten poziom (ok 9 miesiąca pracy). Gąbka ani razu nie wydawała się być mocno zapchana. Wydaje się, że powierzchnia 12x50 cm robi u mnie swoją robotę. Za każdym razem natomiast, miałem w gąbce sporo piasku. Zastosowałem bardzo miałki i drobinki nieco podrywają się przy dnie. - po trzecim czyszczeniu pompa nadal wysysała sporo wody. Wtedy wyczyściłem lawę i matrixa. Tu urosło sporo syfu. Teraz wszystko śmiga jak nowe. - skimmer do komory śmieciowej zbiera film który zatrzymuje się na gąbce. - Azotany - 5, azotyny - 0 Jedyne co być może zmieniłbym w projekcie, to grubość spienionego PVC. Przy 3 mm filtr nieco gubi kształt, zwłaszcza w komorze pompy (widać to na moim zdjęciu z góry). Ale to detal, którego zupełnie nie widać w akwarium i nie rzutuje na pracę filtra. Na tę chwilę nie planuję rozbudowywania filtracji.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.