Skocz do zawartości

Reaktywacja, akwarium 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka różnica w pomiarze NO3 oraz innych parametrów jest jak dla mnie żadna. To może być błąd pomiaru, no chyba że robiłeś pomiar kilkukrotnie, co i tak nie zmienia faktu, że cykl nie wystartował.

Może jednak posłuchaj kolegów i jak masz dość czekania dolej bakterii.

Opublikowano

Jutro zrobię kolejne pomiary i podejmę decyzję ale dzięki za spostrzeżenia.

Po dzisiejszych (27.09) pomiarach podjąłem decyzje że wstrzymam się z tymi bakteriami.

No2-1,6

No3-10

NH4/NH3-5/0,09

Czy to oznacza że cykl wystartował i jak długo może trwać?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Doczekałem się i mam wreszcie pysiaki w baniaku, ale po kolei. Chciałbym podzielić się swoimi małymi doświadczeniami w tym i błędami.

A więc baniak dojrzewał mi przez 42 dwa dni- trochę długo ale sam się do tego przyczyniłem bo nie dodałem z bakteriami Sera bio- nitrivec pożywki w moim przypadku uryny dopiero po dwóch tygodniach co skutkowało "przyśnięciem" bakterii. Kolejnym błędem było brak ceramiki w biologu (od nowego była tylko gąbka i jedna szuflada z ceramiką do filtracji mechanicznej), obecnie jest dosypana ceramika typowo do biologa. Nie obyło się też również jak podpowiedział Kunta bez dodania ampuły ProdibioBioDigest- efekt natychmiastowy. W takcie dojrzewania baniak przechodził rozrost glonów, sinic i pierwotniaków, ale ograniczanie światła dało rezultaty. W chwili obecnej woda jest klarowna i po wpuszczeniu 15 małych ryb i po upływie 6 dni woda ma następujące parametry:

NO2-<0,3

NO3-5

NH4/NH3-0,3/0,005

PH-7,5

Obecna obsada na 240l ( do małej korekty ilościowej):

Pseudotropheus soulosi 7 szt

Pseudotropheus elongatus neon spot 4 szt.

Iodotropheus sprengerae 4 szt.

Chciałbym wszystkim podziękować, wasze uwagi były dla mnie bardzo cenne.

UWAGA DLA NOWYCH MALAWISTÓW- CIERPLIWOŚĆ POPŁACA