Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy mógłbym mieć z tylko saulosi i aulonocary fire fish? Da sie je połączyć.

Saulosiaki to głównie roślinożercy, a Aulonocara FireFish z tego co się orientuję preferuje bardziej pokarm mięsny.

Opublikowano
To wszystkożercy

racja ;) mój błąd :P

FireFishe warto kupić u sprawdzonego handlarza lub dobrego hodowcy, ponieważ te "zaniedbane" mają problem z wybarwianiem się, a zdjęcia na aukcjach zazwyczaj pochodzą z neta.

Opublikowano

firefish jest wytworem natury tylko utrwalonym przez człowieka;) wiem, że nie gustujesz w takich rybkach.Ja nie che mieć typowego biotopu Niasa.Robie te akwa dla dziewczyny a jej jedyny "wymóg" to, żeby było kolorowo a ja dbam o reszte i chce żeby ryby miały dobrze.O diete bede dbał, jesli coś bedzie nie tak to sprzedam aulonocary.Mam nadzieje, że sie dogadają z saulosi.Czy finalnie mogłoby być saulosi 3+7 i A.ff 2+4 Czy za dużo?( filtracja to zew. fluval 206(680l/h) i wew.( 750l/h )

Opublikowano
Czy finalnie mogłoby być saulosi 3+7 i A.ff 2+4 Czy za dużo?

Hmmm... firefish 1+3 (redukcja ze względu na za małą powierzchnię dna i mogące w tym przypadku wystąpić śmiertelne pojedynki samców), saulosi można zostawić. Możesz dodać jeszcze coś z mbuny , np metriaclima aurora 1+3 kosztem redukcji saulosi do 2+4. Zresztą i tak zrobisz tak jak będziesz chciał.

( filtracja to zew. fluval 206(680l/h) i wew.( 750l/h )

fluval 206 jako biolog będzie wystarczający, natomiast mechanik (wewnętrzny) dałbym mocniejszy 1400l/h tak by pilnował porządku wewnątrz.

Opublikowano

próbowałem połączeń mbuny i non mbuny i niestety wydaje mi się, że połączenie mbuny z Aulonocarami to najsłabszy pomysł. A. nigdy nie wybarwi się tak jak by mogła i pomimo tego, że mogże pływać obok saulosi to nigdy nie będzie tak kolorowa jak by mogła być w obsadzie dla niej korzystnej