Skocz do zawartości

Bakterie ze starego akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie przyjechał do mnie mój JBL. Wypełniłem go ceramiką i tak sie zastanawiam, czy dobrym pomysłem jest podłączenie go do starego akwa, w którym nadal pływają ryby, czy też dopóki nie założę nowego, podłączanie nie ma sensu??? Chodzi mi o to czy bakterie które ''zamieszkają'' w filtrze przez te 2 tygodnie działania w 112l, w nowej wodzie przeżyją?? Ma to jakis sens??

Opublikowano

Jak najbardziej, przez dwa tygodnie filtr będzie dojrzewał i po przeniesieniu do nowego akwa praktycznie po kilku dniach możesz zacząć wpuszczać ryby ( byle nie całość dorosłej obsady :))

Opublikowano

Hehe:) , miałem właśnie taką cichą nadzieję na taką odpowiedź.

Jak myślałem o tym 4-7 tygodniowym czekaniu na dojrzewanie akwa, to aż mi sie płakać chciało:) ... A ryb mam zamiar wpuścić 12, mam już na oku sztuki 3-4cm.

Dzięki za tak mega-szybką odpowiedź:)

Idę go podłączyć...

Opublikowano

wodę ze starego akwarium wlej do nowego, dolej ok 20% wody nowej lub więcej jak będzie odstana, podłącz cały sprzęt i koniec.

Po pierwszych wahnięciach parametrów i ponownym ustabilizowaniu się ich dolej kolejną wodę, i tak aż do pełnego akwarium.

Opublikowano

To to wiem, ale i tak wydaje mi się, ze nawet jeżeli tak zrobię to i tak bede musiał czekać przynajmniej 3-4 tygodnie.

Opublikowano

To już i tak nieważne, bo filtr już śmiga w 112. Bałem się o jego pracę, ale po podłączeniu stwierdzam, że głosniej chodzi komputer niż on:) .