Skocz do zawartości

Filtr narurowy do podmian wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Do podmian wody używam filtra narurowego z wkładem (węgiel aktywny). Czy po zakonczeniu dolewania wody do akwa, filtr powinienem zostawic tak, by była tam woda, czy może dokładnie tą wode wylać. Gdzieś ktos pisał, że wilgotność + dostęp do powietrza to świetne środowisko dla różnych grzybów.

Opublikowano
wilgotność + dostęp do powietrza to świetne środowisko dla różnych grzybów.

No to oczywista oczywistość ;) Jak masz miejsce pod np. zlewozmywakiem w kuchni to zamontuj ten filtr na stałe do baterii i będziecie korzystać wszyscy nie tylko ryby :)

Opublikowano

Niestety, nie ma takiej możliwośći, filtr podłączam pod prysznic. Tak więc mam trzymac filtr z wodą ? Nie spowoduje to, że węgiel nie bedzie absorbował ?

Bo teraz ostatnie 2 miesiące oprózniałem wode.

Opublikowano

Moim zdaniem węgiel będzie działał (ale chemikiem nie jestem ;)) u mnie po dwutygodniowej nieobecności nie zauważyłem zmiany w jakości wody (badanie organoleptyczne ;))

• 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzewam bo pytanie mam identyczne, opróżniać korpus po podmianie czy może stać napełniony do następnej podmiany?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, nie wiem gdzie napisac, wiec pisze tu, bo zaczynam dobiero swoja przygode z pielegnicami itd. i nie wiem jaki filtr jest najlepszy, czy ktos mi cos doradzi?

Opublikowano

To zdecydowanie złe miejce na te pytanie. Poza tym jeśli reklama nie zniknie ze stopki do jutra usunę tego posta razem z autorem.