Casper Hare Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor #11 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Aha to dziwne bo jeden z użytkowników tego forum miał taką obsadę dlatego zapytałem bo bardzo mi się podobała
eljot Opublikowano 29 Sierpnia 2011 #12 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Weź po uwagę że dla pyszczaków liczy się głównie powierzchnia dna. Baaaaardzo uogólniając większość samców mbuna obiera minimalny rewir o wymiarach 50x50 cm. Zdarza się że dwa samce różnych gatunków tolerują obecność bliskiego sąsiada ale to nie jest zjawisko dość częste:) Oczywiście można zrobić z akwa "dworzec kolejowy" ale tego typu działania nie są propagowane prze Klub. 1
Casper Hare Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor #13 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Ok czyli w moim akwarium mogą być saulosi w ilośći 2+8 (samiec,samiczki) a czy można bybyło zwiększyć liczbę samców np do 3,4 ?
anatom Opublikowano 29 Sierpnia 2011 #14 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 czy można bybyło zwiększyć liczbę samców np do 3,4 ? zacznij od skompletowania docelowej obsady z 1-2 samcami, praktyka ci pokaze jaki bedziesz mial uklad sil i tolerancji samcow w stosunku do siebie. pozdrawiam
eljot Opublikowano 29 Sierpnia 2011 #15 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Na twoim miejscu kupiłbym 15 maluchów i ryby same "określą" ile samców się zmieści. IMHO im dłużej mam te ryby tym bardziej twierdzę że najwięcej zależy od cech osobniczych (u pyszczaków samiec samcowi nie równy) 1
Casper Hare Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor #16 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Ok sory za moje pytania Ale wolę mieć 100 % pewność niż potem kaleczyćte ryby Czy mogę mieć np. tak 2 samców saulosi i 4 samiczki żółte i 4 z odmiany P. saulosi "Coral", ?
eljot Opublikowano 29 Sierpnia 2011 #17 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Czy mogę mieć np. tak 2 samców saulosi i 4 samiczki żółte i 4 z odmiany P. saulosi "Coral", ? Niestety nie bo będą się krzyżowały (to ten sam gatunek, tylko 2 odmiany barwne) 1
Casper Hare Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor #18 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Szkoda no ... Fajnie by było mieć jakieś inne kolory oprócz dominiującego żółtego I sporadycznie niebieskiego
eljot Opublikowano 29 Sierpnia 2011 #19 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Szkoda no ... Jest na to rada - wystarczy znaleźć miejsce na większe akwa
Casper Hare Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor #20 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 No jest ale nikt w moim domu nie zgodzi się napewno na 3-cie akwarium A malawi bardzo mi się podoba Szczególnie te kolory nie to co inne ryby typu skalary neony,dlatego też pomyślałem czy w tym narożnym dałoby radę coś dobrać Ok czyli sumując żebym już nie zasmiecał forum pyszczakówm mam mieć w sumie 10 dwóch samców i osiem samiczek tak ?
Rekomendowane odpowiedzi