Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Weź po uwagę że dla pyszczaków liczy się głównie powierzchnia dna. Baaaaardzo uogólniając większość samców mbuna obiera minimalny rewir o wymiarach 50x50 cm. Zdarza się że dwa samce różnych gatunków tolerują obecność bliskiego sąsiada ale to nie jest zjawisko dość częste:)

Oczywiście można zrobić z akwa "dworzec kolejowy" ale tego typu działania nie są propagowane prze Klub.

• Dziękuję 1
Opublikowano
czy można bybyło zwiększyć liczbę samców np do 3,4 ?

zacznij od skompletowania docelowej obsady z 1-2 samcami, praktyka ci pokaze jaki bedziesz mial uklad sil i tolerancji samcow w stosunku do siebie.

pozdrawiam

Opublikowano

Na twoim miejscu kupiłbym 15 maluchów i ryby same "określą" ile samców się zmieści. IMHO im dłużej mam te ryby tym bardziej twierdzę że najwięcej zależy od cech osobniczych (u pyszczaków samiec samcowi nie równy)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok sory za moje pytania :) Ale wolę mieć 100 % pewność niż potem kaleczyćte ryby ;) Czy mogę mieć np. tak

2 samców saulosi i 4 samiczki żółte i 4 z odmiany P. saulosi "Coral", ?

Opublikowano
Czy mogę mieć np. tak 2 samców saulosi i 4 samiczki żółte i 4 z odmiany P. saulosi "Coral", ?

Niestety nie bo będą się krzyżowały (to ten sam gatunek, tylko 2 odmiany barwne)

• Dziękuję 1
Opublikowano

No jest ale nikt w moim domu nie zgodzi się napewno na 3-cie akwarium ;) A malawi bardzo mi się podoba :) Szczególnie te kolory nie to co inne ryby typu skalary neony,dlatego też pomyślałem czy w tym narożnym dałoby radę coś dobrać ;) Ok czyli sumując żebym już nie zasmiecał forum pyszczakówm mam mieć w sumie 10

dwóch samców i osiem samiczek tak ?