Skocz do zawartości

Okrzemki?? parametry dobre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moje malawi mam od 1,5 miesiaca wszystko nowe jakies 2 tygi temu pojawil sie na piaskowcach i na przedniej warstwie zwiru brazowy nalot wyglada na okrzemki, robilem testy wody wszystko w normie.Pytanie brzmi czy mam cos robic czy poprostu czekac i samo zniknie?? foto:

Sprzet zewnetrzy kubel unimax 500

wewnetrzny aquael do 180L(tymczasowo dodatkowo napowietrzam narazie gdzies czytale ze moze pomoc)

Akwarium 300L

tu widac dokladnie jak zaatakowaly piaskowca ;/

p1010076po.jpg

p1010092c.jpg

Opublikowano

To zjawisko dojrzewającego zbiornika, z czasem minie, nic wielkiego nie musisz robić, piasek przemieszaj lekko przy co tygodniowych podmianach, z szyb usuwaj to gąbką lub kartą plastikową (najlepiej kredytową) :D żart.

Opublikowano

Okrzemki to oganizmy pionierskie, zreszta zawsze sa w każdym akwarium. Co robić, przeczekać, ewentualnie niecierpliwie kręcąc młynka palcami :]

Po jakimś czasie, kiedy zużyją krzemiany przestaną się tak gwałtownie rozprzestrzeniać i ruszą ci zielenice.

Opublikowano
Ok ale ja wody niepodmieniam ;/

Co to znaczy że wody nie podmieniasz?Masz jakąś magiczną miksturę za pomocą dostarczasz mikro- i makroelementów jednocześnie usuwając NO3?

Opublikowano

Pisze że baniak działa półtora mięsiąca,ryby pływają(po ilości sądzę że obsada kompletna).Czyli w pełni funkcjunujący baniak,więc podmiany powinny już mieć miejsce.