Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku serdecznie pozdrawiam - jestem tutaj nowy.

Od kilku miesięcy przymierzam się do założenia biotypu Malawi; czytam czytam, pochłaniam informacje, i jest coraz to więcej pytań a i odpowiedzi też sporo, aczkolwiek mam ich jeszcze wiele, jednakże nie na każde zadane w myślach znajduje się na forum.

Ten konkretny post dotyczy (przykładowo) pompy cyrkulacyjnej - http://allegro.pl/aquael-pompa-cyrkulacyjna-650-ssaco-tloczaca-filtr-i1776518567.html , nadmieniam, iż stoi u mnie jeszcze pusty baniak 200l, wiadomo lepiej poczytać, poszperać, zapoznać się z konkretami, niżeli zakupić, zalewać i dopiero później zadawć pytania.

Więc do sedna sprawy.

Planuję do tej pojemności zastosować zewnętrznego biologa ok. 1000l/h. Poczytałem trochę postów i widzę, że czasem koledzy/koleżanki mają problem z zalegającymi kupami na dnie zbiorników. Powyższy link podaję tylko przykładowo, aby dowiedzieć się czy warto zastosować takiego mechanika, na którym to można zastosować gąbkę, jak również wykorzystać jako zwykłego cyrkulatora bądź też jako pompę np. do podmianki wody. Warta taka zabawa, może zwykły cyrkulator zastosować? Nadmieniam, iż w zbytnie zagracenie kamolami bądź też tłem strukturalnm to baniaka to nie będę zagracać.

Dzięki za konkrety.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jeśli chodzi o przepływ to sugerowałbym odwrtnie, 650 bilog 1000 mechanik. Lub chiński kubeł o jak największym przepływie z prefiltrem gąbkowym i do tego cyrkulator (polecam aquaela http://allegro.pl/reef-circulator-2600-cyrkulator-morski-aquael-i1776588556.html )

I tak właśnie się zastanawiałem, czy na próbę nie wziąć np HW 302 bądź 303b a może i 304b, chociaż pobór W to niezły mają i zastosować cyrkulator o sporej przepustwości. Ale poczytam jeszcze, zastanowię się, a wiadomo, że i tak czas pokaże bo u każdego to jest zawsze coś innego - tj. inaczej funkconuje.

Aby nie zakładać nowego postu, kolejne ???

- czy z miejsca startować, po zalaniu baniaka na dojrzewanie - na wkładach w biologu (planuję, aby miał najmniej 3 wkłady filtracyjne różnego rodzaju), czy nie wpłynie to na ich parametry w późniejszej pracy? może na samej gąbce

- jak często - w przypadku zastosowania prefiltra należy go czyścić bądź sprawdzać jego stan - oczywiście w okresie dojrzewania?

Opublikowano

Właśnie w starcie zbiornika chodzi o to aby w biologu osiedliły się bakterie więc koniecznie wkłady muszą być docelowe:)

Prefiltr (gąbka na wlocie biologa) czyścić najlepiej raz w tygodniu podczas podmian lub w przypadku silnego zabrudzenia i zmniejszenia przepływu.