Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam małe pytanie. Jakiego filtra najlepiej używać w akwarium rozpłodowym. Pytam się bo obawiam się że tradycyjne gąbkowe nie bardzo się do tego nadają, natomiast wewnętrzne mają za mocny uciąg i żywot małych nie trwał by zbyt długo.

Opublikowano

A jaki litraż ?

zresztą bez przesady z tym ciągiem filtra - dane podane przez producenta podają przepływ bez wkładów - z wkładami jest duzo mniej pozatym filtracja jest bardzo wazna więc warto dać coś co ma dużo większy przepływ niż podaje producent. do małych baniaczków typu kotnik całkiem sensowne i ekonomiczne wydaja mi sie filtry z szuta z seri bio bo oprócz gąbek można dodać wkład ceramiczny.

Opublikowano

ten kotnik w którym miałem małe ma 30l. zakupiłem też 70l w tym mniejszym użyłem filtra gąbkowego. ale już chyba wszystko się wyjaśniło. też miałem obawy co do tego żwiru, już go nie zastosuje. ale nie wiem kiedy zacząć karmić :oops: wiem że narybek powinien pobierać pokarm już po wypuszczenie przez samicę, ale ja dałem troszeczkę drobno zmielonego pokarmu lecz małe nie pobierały i pewnie pokarm się odłożył i po zabawie. dzięki.

Opublikowano

Spokojnie one też się muszą przyzwyczaić w jaki sposób będą dostawać pokarm. Ten co spadł na dno prawdopodobnie zostanie zjedzony. Małe przynajmniej z moich obserwacji na początku niechętnie żerowały po kotniku a raczej go poznawały i nie w głowie było jedzenie. Ale jak zrobiło sie naprawde spokojnie i bezpiecznie zaczęły podskubywać dno z pokarmu który osiadł. Myśle że do tygodnia powinny się przyzwyczaić:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.