Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam małe pytanie. Jakiego filtra najlepiej używać w akwarium rozpłodowym. Pytam się bo obawiam się że tradycyjne gąbkowe nie bardzo się do tego nadają, natomiast wewnętrzne mają za mocny uciąg i żywot małych nie trwał by zbyt długo.

Opublikowano

A jaki litraż ?

zresztą bez przesady z tym ciągiem filtra - dane podane przez producenta podają przepływ bez wkładów - z wkładami jest duzo mniej pozatym filtracja jest bardzo wazna więc warto dać coś co ma dużo większy przepływ niż podaje producent. do małych baniaczków typu kotnik całkiem sensowne i ekonomiczne wydaja mi sie filtry z szuta z seri bio bo oprócz gąbek można dodać wkład ceramiczny.

Opublikowano

ten kotnik w którym miałem małe ma 30l. zakupiłem też 70l w tym mniejszym użyłem filtra gąbkowego. ale już chyba wszystko się wyjaśniło. też miałem obawy co do tego żwiru, już go nie zastosuje. ale nie wiem kiedy zacząć karmić :oops: wiem że narybek powinien pobierać pokarm już po wypuszczenie przez samicę, ale ja dałem troszeczkę drobno zmielonego pokarmu lecz małe nie pobierały i pewnie pokarm się odłożył i po zabawie. dzięki.

Opublikowano

Spokojnie one też się muszą przyzwyczaić w jaki sposób będą dostawać pokarm. Ten co spadł na dno prawdopodobnie zostanie zjedzony. Małe przynajmniej z moich obserwacji na początku niechętnie żerowały po kotniku a raczej go poznawały i nie w głowie było jedzenie. Ale jak zrobiło sie naprawde spokojnie i bezpiecznie zaczęły podskubywać dno z pokarmu który osiadł. Myśle że do tygodnia powinny się przyzwyczaić:)