Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapominasz że Adek specem od akwarystyki nie jest, do 250l poleca Protomelasa sp. steveni taiwan 16cm w naturze, Mylochromis sp.lateristriga 22cm i Copadochromis verduyni 14cm.Więc sam widzisz... ;)

Msobo hetero w naturze osiąga 13cm więc w akwa te 2 więcej urośnie.

Ja bym poszedł w Cynotilapie :D

Opublikowano

Wg Edka w tej starej książce, gdzie trzymał jednogatunkowo... wielu ludzi komponuje obsadę z kilku gatunków (no,żeby nie było nudno w szkle!) a potem wyciera sobie buzię autorytetem Ada.Żeby uściślić - jest niekwestionowanym specem od systematyki,zachowania pyszczaków w naturze itd. Ale czasem mam dziwne wrażenie,że wpuścił ten swój odłów do akwa jakie miał pod ręką, nie zdechły - jest dobrze, zostały opisane w książce. To nie jest jakaś krytyka, stwierdzam tylko naginanie faktów i zaklinanie rzeczywistości niektórych osób, szczególnie nowych malawistów, którym wiele rzeczy "się wydaje". O, tutaj komuś się wydaje,że można aulonocara w 112l.

Znowu zabrzmiało jak krytykanctwo? Może niepotrzebnie.Jest wiele dróg. Ale zawsze będzę radził zakładać większe akwa niż te "na styk" - wiem,że potem ten ktoś nie pożałuje.

MateuszT, zresztą sam wspomina w ww linku swoich bojach z aulonkami w 200 literach.Ten temat jest to znalezienia na forum. Generalnie: nie polecane.

Opublikowano

Właśnie przeglądając książkę Ada sam się zdziwiłem.

Może uda mi się znaleźć jakąś mała odmianę Aulonocar ale jak znam moje szczęście to będzie trudna do kupienia.

O Cynotilapiach będę musiał poczytać :D

Dalej liczę na ciekawe propozycje :D

a co myślicie o :

- aulonocara sp. rubin red - 2 samce i 5 samic,

- labidochromis caeruleus 'yellow" - 1 samiec i 4 samice.

Generalnie ta obsada jest z serwisu Klubu Malawi

Zastanawiam się nad podobną obsadą.

Jest ktos na forum kto trzyma mbunę z auloncarami?

Opublikowano

A. rubin rosnie zdecydowania za duza do takiego akwa.Mialem ja w 375 w ukladzie 2+3 i tylko jeden samiec byl pieknie wybarwiony.Drugi byl tylko "cieniem' i nie mogl sie nawet wychylic z jednego z rogow akwa, bo inaczej "dominant' juz byl przy nim i pokazywal kto tu rzadzi.

Watpie zebys utrzymal 2 samce w mniejszym akwa.

Opublikowano

ja właśnie zastanawiam się nad połączeniem tych dwóch grup a przykład był skopiowany z artykułu.

Generalnie zastanawiam się nadAulonocara hueseri,maulana, baenschi

[/url]Szukam aulonek o mniejszych rozmiarach i chyba raczej jednosamcowo, chociaz przy 2 samcach 1 zawsze będzie pieknie wybarwiony.

Zastanawiam się nad dorzyceniem do tego jednego gatunku mbuny np. rdzawego, yellowka lub czegoś innego, spokojnego.

Qrcze mętlik w głowie mam.

Opublikowano

Do takiego akwa mogę polecić ze swoich doświadczeń jednogatunkowo jedynie:

aulonocara hueseri

lub

aulonocara maylandii

Choć nie gwarantuje to utrzymania >1 samca.

Tak trzymam je w 240l z saulosi, na razie 8 miesięczne saulosi i młode 4 mies. aulonki, ale widzę że są zbyt spokojne ii uległe nawet w stosunku do saulosi, czyli w takim akwa nie polecam mieszać.

Opublikowano

Tak trzymam je w 240l z saulosi, na razie 8 miesięczne saulosi i młode 4 mies. aulonki, ale widzę że są zbyt spokojne ii uległe nawet w stosunku do saulosi, czyli w takim akwa nie polecam mieszać.

Genralnie mam mętlik w głowie ale chyba masz rację mieszać w tak małym zbiorniku aulonek z mbuna chyba nie ma sensu.

Znowu jednogatunkowe 1+4 z aulonkami chyba nie podejdzie, trzeba by się przyzwyczaić, to faktu, że samice aulonek sa piękne na swój sposób.

Małżonka proponuje jednogatunkowe metriaclima msobo heteropticus, membe deep ewentualnie coś z rodzaju Pseudotropheus sp. elongatus lub Melanochromis auratus. Względy kolorystyczne.