Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukaj ryb w sprawdzonych i polecanych sklepach.Allegro do takich nie należy,już po cenie widać że ryba może być kiepska jakościowo.Lepiej zapłacić więcej a mieć pewną piękną rybę.Nie oszczędzaj na nich.

Opublikowano

Jak bys nie znalazl Metriaclima lanisticola (chyba ze TanMal za milion zlotych) IMO odpada wtedy.

M.lanisticola jest w ofercie Tan-mal'a jak i Malawiana i nie sa to ceny "kosmiczne" jak za ryby F1.(22 lub 23 pln/szt.)

Szukaj ryb w sprawdzonych i polecanych sklepach.Allegro do takich nie należy,już po cenie widać że ryba może być kiepska jakościowo.Lepiej zapłacić więcej a mieć pewną piękną rybę.Nie oszczędzaj na nich.

Tutaj popieram przedmowce.Kupuj u sprawdzonych sprzedawcow/hodowcow.Masz wtedy pewnosc, ze napewno kupiles to co chciales.

Opublikowano

kosmiczne nie kosmiczne, jak dla mnie to troszkę sporawo, zważywszy na to że nie kupuję jednej rybki tylko haremik, łatwo policzyć że na 3 haremiki i to takie skromne musiał bym wybulić 350 zł jak nie lepiej + przesyłka ;)

a jak mi nie wyjdzie to żona mnie zatłucze że tyle siana wywaliłem na trupki :), kasiasty nie jestem niestety.

chyba że zrobię w ten sposób że wpierw jeden harem, po miesiącu drugi i w końcu trzeci, ale czy rybką to będzie odpowiadać ??

lub inna opcja, ale to muszę znowu się zapytać o opinię:

będę miał drugie akwa od kolegi i chciał bym je zostawić na ew szpital/kotnik, akwa o pojemności ok 200l, i teraz moje pytanie brzmi, czy jeśli szarpnę się na rybki F1 od hodowcy, za powiedzmy ok 30 zł za rybkę lub więcej, a uda mi się je rozmnożyć, to jak wygląda sprawa z ewentualną sprzedażą narybku ??, czy mam jakąś szansę ??, nie mówię tu o zarobieniu/dorobieniu się, ale chociaż zarobienie na upragnione haremiki.

Opublikowano

Na rybkach F2, F3 sie raczej nie dorobisz niestety.Moze jesli kupilbys jakis ciezko dostepny dziki gatunek dajmy na to trewcie z. Rock lub membe deep to istniala by taka szansa ale na oblatanych gatunkach typu yellow itp to czasami ciezko za free oddac. Tylko tu pojawia sie nastepny problem bo ryby ktore wymienilem kosztuja w okolicach 200zl za sztuke :(

Co do kupna ryb to wierz mi ale jezeli bedziesz oszczedzal i kupisz ryby slabe jakosciowo to po pewnym czasie bedziesz plul sobie w brode ze oszczedzales - pamietaj ze bedziesz na na patrzyl przez kilka najblizszych lat....

Opublikowano

hodować na sprzedaż nie zamierzam, warunki nie pozwalają na to, ale chyba zrobię tak, że kupie wpierw jeden harem F1 ze sklepu, poczekam jakiś miesiąc i szarpnę się na drugi harem, podobnie z trzecim haremem. Trudno ryby będą musiały się jakoś pogodzić.

jeszcze raz dziękuję za pomoc w doborze rybek.

pozdrawiam

Opublikowano

Jak będziesz kupował maluchy 3-4 cm to nie powinno być żadnych problemów z wpuszczaniem kolejnych gatunków z miesięcznym poślizgiem. Gdy natomiast masz zamiar kupić ryby większe w docelowych haremach to ryzyko jest większe, polecam wpuszczać nowych lokatorów wieczorem przy zgaszonym świetle. Jeśli zdecydujesz się na obsadę którą ci proponowałem powinno być ok. bo to dość spokojne i niezbyt terytorialne gatunki.