Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są dwie odmiany, Pombo Rocks i Mozambique. Mozambique jest mniejszy, a kolory z tego co czytałem są bledsze. Przymierzałem się do tej ryby, trudnością był brak pewności co do odmiany.

Demasoni ogólnie poleca się hodować w stadzie - agresywne ryby. Mimo, że ryby odmiany Mozambique osiągają niewielkie rozmiary, potrzebują miejsca w akwarium choćby na ucieczkę, kryjówki, rewiry.

Ryby młode dobrze kupić w większym stadzie niż docelowe i zredukować jak podrosną - niby oczywiste, ale warto o tym wspomnieć przy tym gatunku.

Opublikowano

Mozambique? To jeziorna odmiana? Macie Panowie jakieś rzetelne źródło tej informacji? Czy to taki pet-trade coby modniej i "nowiej" było? Jakaś rewizja rodzaju, czy choćby samego gatunku, ostatnia mi znana jest z 94, więc...

Konings, A. 1994. Pseudotropheus demasoni sp. nov.: a sexually monomorphic cichlid from the Tanzanian coast of Lake Malawi. In: The Cichlids Yearbook. Vol 4. pp. 24–27. Cichlid Press, St. Leon-Rot, Germany.

Nawiasem mówi się, że demasoni winny być trzymane w dużych grupach ze względu na wysoką agresję a w naturze to takie samotniki trochę.

Opublikowano

Hmm, uwielbiam opisy i arty bez źródeł i bibliografii. Dalej nic mi to nie mówi :)

P.demasoni został poddany rewizji gatunkowej? Czy Mozambique to nazwa poprawna taksonomicznie? Znalazłem w jakiejś publikacji np to:

There is also another variation of demasoni with a slightly different look recently discovered called Ps demasoni "mozambique".
i koniec.

Rozumiem, że to coś w rodzaju Ps.demasoni sp.Mozambique:P tudżież cf Mozambique

Nie neguje oczywiście istnienia podgatunku w innym miejscu jeziora, po prostu chciałbym co nieco doczytać a sam znaleźć nie mogę/nie potrafię. Takie zboczenie :)