Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakie musiałbym mieć akwarium aby pomieścić 4 gatunki ryb i dobrze się im w nim żyło..

Oto 4 gatunki jakie mnie interesuja (i w ogóle czy jest możliwość trzymania ich razem):

- Labidochromis Hongi

- Metriaclima Zebra Gold Kawanga

- M.msobo Magunga

- Pseudotropheus Demasoni (albo Zebra Chilumba)

150/50/50 starczyłoby? 150/70/50 dałoby dużą różnice?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Hongi i demasoni to roślinożercy,natomiat msobo i Kawanga wszystkożercy.Czyli pokarmy mięsne musiałbyś podawać ok.raz na jakieś dwa tygodnie, a to za mało dla msobo i Kawangi...

150/50/50 starczyłoby? 150/70/50 dałoby dużą różnice?

Ogromną :wink:

Opublikowano

Hmm..czyli niemożliwe jest łączenie ryb wszystkożernych z roślinożernymi? A łączenie mięsożerców z wszystkożercami jest możliwe? Pytam bo myślałem, że takie połączenia są do zrobienia.. Demasoni mogę odpuścić ale rozumiem, że to nic nie zmienia?

Opublikowano

Można łączyć ale trzeba umiejętnie dobrać dietę.

Ja osobiście nie łączę stricte roślinożerców z wszystkożercami bo ktoś musi być w tym poszkodowany...

Jest dużo osób które łączą demasoni z yellowkami i wszystko gra....do czasu... :wink:

Hongi to roślinożerca żywiący się glonami porastającymi skały(Konings).

Opublikowano

No właśnie chodzi mi o to, że to nie jest łączenie Demasoni z Yellowkiem.. Hmm..przemyśle sprawę, poczytam w jakich proporcjach karmić i jakie mogą być tego skutki.. Bo widziałem nieraz już obsady msobo z demasoni, chyba nawet na forum kiedyś była polecana i nie wiedziałem, że są jakieś przeciwwskazania.. Akwarium jest dopiero w planach więc zostało dużo czasu..

Opublikowano

Ja mam taka obsade prawie 2 lata i nie widze problemu w laczeniu msobo z demasoni i hongi ryby plywaja w 300l i czuja sie swietnie glownie karmie zielenina raz na tydzien dostaja mrozonego oczlika,na te 4 gatunki standardowa 375 powinna byc ok.

Opublikowano

No i widzę, po zdjęciach, że msobo rośnie równie dobrze jak reszta obsady... Masz ten gatunek od małego? Bo wiem, że karmienie bardzo ważne jest przy małych rybkach, jak się je prawidłowo karmi wtedy mają prawidłowy wzrost..