Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze zamówiłem na rybarium Dainichi Veggie FX Sinking i Dainichi CICHLID Ultima Krill sinking baby 250 z tym, że tego drugiego nie mają w 250 baby, mają tylko 500. 250 dostępne będa dopiero w sierpniu. Uważam, że to za duża paka ta 500. Na allegro też nie znalazłem 250. Możecie jakiś inny pokarm podobny do ultimy krill polecić, którego nie potrzeba namaczać? Albo inny sklep.

Może Dainichi Color Supreme Sinking ?

Opublikowano
dla c.afra (jalo reef) który produkt będzie najlepszy jako podstawa? ultima czy krill ?

Aktualnie dostępny jest chyba tylko Dainichi CICHLID Ultima Krill sinking.

dla saulosi jw - veggie fx czy veggie deluxe?

Osobiście wybrałbym fx z racji tego że zawiera Cyclop'a-eeze który świetnie wybarwia ryby.

Może Dainichi Color Supreme Sinking

Stosowałem i stosuję COLOR FX i mogę go polecić.

Opublikowano

ja dawalem rybom Ultima Krill, Color Supreme i Color FX, Veggie Deluxe i Cyklop ezze.

Nie zauważyłem żadnych różnic w wybarwieniu ryb, teraz moje ryby jedzą tylko Ultime Krilla i platki cyklopa.

Widziałem natomiast szalnoną różnicę między karmieniem spirulina jbl + mrozonki + hikari a dieta oparta tylko o dainichi.

Opublikowano
Widziałem natomiast szalnoną różnicę między karmieniem spirulina jbl + mrozonki + hikari a dieta oparta tylko o dainichi.

ja właśnie teraz na tym jadę...

btw...po napisaniu posta wygrzebałem jakieś stare posty i ktoś tam narzekał na jakieś odchyły w wybarwianiu po color supreme i veggie deluxe...

Opublikowano

Po ultima krill podobno ładnie rosną, color supreme ma o połowę mniej krillu ale ma więcej spiruliny z tym, że nie wiem co jest istotniejsze dla ryb. Pamiętajmy, że chce ten pokarm połączyć z veggie fx.

Na ile 500g wystarczy przy 16 rybach 3-5cm? karmione 3 razy dziennie 3 szczypty na trzy palce. Tak na oko.

Opublikowano

ja właśnie teraz na tym jadę...

btw...po napisaniu posta wygrzebałem jakieś stare posty i ktoś tam narzekał na jakieś odchyły w wybarwianiu po color supreme i veggie deluxe...

rzeczywiście, było coś takiego. Ja natomiast nie stwierdziłem żadnej różnicy.

Po ultima krill podobno ładnie rosną, color supreme ma o połowę mniej krillu ale ma więcej spiruliny z tym, że nie wiem co jest istotniejsze dla ryb. Pamiętajmy, że chce ten pokarm połączyć z veggie fx.

Na ile 500g wystarczy przy 16 rybach 3-5cm? karmione 3 razy dziennie 3 szczypty na trzy palce. Tak na oko.

Obstawiam conajmniej 4 miesiące.

Moje stadko około 30 rybsk zjadło 750g w ciągu 5 miesięcy.

Opublikowano

Kurcze to może jednak ta ultime wezmę w tych 500g ale tedy musiałbym 500g wziąć veggie fx, żeby dobrze się wymieszało.

chyba, że 500 ultima krill + 250 veggie fx + 250 color supreme, i wszytsko wymieszam.

Opublikowano

Ktoś puścił famę,pewnie miał słabej jakości ryby...

Ja karmię tymi pokarmami od dwóch lat,żadnych "odchyłów",za to pięknie wybarwione i zdrowe rybska.

Ja 250g opakowaniem (veggie deluxe) karmię już około 1,5 roku,dość trochę odsypałem koleżance a jeszcze końca nie widać.

Starcza na bardzo długo...następnym razem kupię opakowanie 57g by nie martwić się datą ważności...

Jeśli nie masz mega hodowli to pół kilogramowe opakowanie ci się zmarnuje...chyba że termin przydatności będzie na ...10 lat :P

Pamiętaj że Dainichi(czy też NF) nie karmimy jak zwykłymi pokarmami,tylko połowę dawki.Te 3 szczypty na 3 palce to zdecydowanie za dużo...no chyba że masz jakieś potężne drapieżniki.

Opublikowano
chyba, że 500 ultima krill + 250 veggie fx + 250 color supreme, i wszytsko wymieszam.

Czyli kompletny bezsens.

w takim razei zmieszanie dwóch pokarmów po 250 co nam da 500g tez bezsens.