Skocz do zawartości

Początek przygody z pyszczakami - uwagi i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzięki za podsunięcie pomysłu a o co chodzi z tym kolorem worka, czy jest jakaś różnica w jakości piachu czy jak ?

Są worki biało-niebieski i pomarańczowo-biało-niebieski ale piach jest ten sam.

Opublikowano

Podpisze się pod perezem, mam kreisel i nie wyobrażam sobie mieć białego czysciutkiego. Kreisel jest taki, że gówien w ogole nie widać, na białym jak przyjdą znajomi czy ktoś inny będzie widać, że pożałujesz lekko mówiąc :mrgreen: .

Opublikowano
(...)Kreisel jest taki, że gówien w ogole nie widać, na białym jak przyjdą znajomi czy ktoś

Prosze mi tu nie sugerować,że posiadanie piachu zwalnia akwarystę z utrzymywania higieny w szkle! Odmulanie albo takie ustawienie filtracji,żeby wciągało wszystko. Co do koloru piasku, dla purystów prosze bardzo oryginał i wzorzec :)http://v17.lscache1.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/25217753.jpg

Opublikowano

Co do koloru piasku to nie mam już żadnych wątpliwości, powyższe zdjęcia mówią same za siebie, a ja dodam jeszcze coś od siebie

w szczególności polecam fragment od 44 sek. (podobnych filmów jest cała masa, ale to na pewno większość już dawno je widziała).

(odcień piasku jest w dużej mierze zależny od padającego światła, czy jest mokry czy suchy no i oczywiście od jakości aparatu, przynajmniej tak mi się zdaje :wink: )

Przyznaję, że początkowo sugerowałem się wystrojem kilku zbiorników właśnie z białym kwarcem i to był błąd. Może i wygląda to ładnie taki rażąco biały piasek, ale na pewno nienaturalnie, no ale z gustami się nie dyskutuje, jednym podoba się gliniany kolorowy zamek innym nie.

Jak dla mnie to ma być jak najbardziej naturalnie, więc żółty lub szary piach (a najlepiej mieszanka tych dwóch) i do tego piaskowiec powinien wyglądać w miarę naturalnie czyli ładnie :D (kamienie piaskowca już zacząłem zbierać.)

Co da mojego pytania o tła to ten drugi link (allegro) nie aktualny, chyba z wiadomego już powodu :wink:

Dzięki wszystkim za podjęcie tematu :D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No i zaszły pewne zmiany, szkło będzie większe niż początkowo planowałem czyli 120x40x50 – 240l, już zamówione razem z szafką :D a co za tym idzie nasuwają się koleje pytania i prośby o rady, głównie chodzi mi o filtry , które akurat mam.

Kubeł Unimax 250 jako biolog (4 kosze ceramiki) czy biologiczno-chemiczny (2 kosze ceramiki i 2 kosze zoolitu) i czy w ogóle wystarczy do takiej pojemności ?

AquaSzut Turbo 750, czy nie będzie za mały?

Czy podkładać coś pod szafkę aby ciężar równomiernie rozłożyć, bo nie wiem czy taki ciężar nie wpłynie jakoś negatywnie na panele podłogowe ? Ewentualnych połamań zaczepów paneli i odkształceń to żona by mi już nie podarowała :?