Jump to content

filtry i wkłady 460l

ar2r

Recommended Posts

Witam, niestety w dziale Podstawy nikt nie odpisał na mojego posta, więc postanowiłem napisać tutaj.

Potrzebuję pomocy w doborze filtrów i wkładów do nowego zbiornika 186x55x45h (460l).

Dysponuję póki co kubełkiem Elite 40 (do akwa 150l, pojemność filtra 3.8l, przepływ ok. 400l/h). Chcę dokupić drugi kubełek i głowicę z gąbką jako mechanika.

Jaki drugi kubeł (na jaką pojemność akwa)? Fluval 305, 405? Czym wypełnić te kubełki - zależy mi na podniesieniu pH i nie stosowaniu później sody oczyszczonej (woda w kranie ma 7) - jakiś grys koralowy, zeolit czy coś podobnego?

W poprzednim akwa borykałem się z wysokim NO3, chciałbym, aby tutaj taka sytuacja nie miała miejsca. Myślałem nad zamontowaniem trójnika na rurze wylotowej filtra z pojemnikiem na żywicę (aby łatwiej było to czyścić). Czy to dobry pomysł? Ta żywica może pracować cały czas, czy aplikować ją tylko przy wzroście NO3?

I jeszcze ostatnie pytanie - jaki przepływ głowicy wybrać? Myślałem nad 2000l, czy to nie za dużo?

Narazie to wszystko, dziękuję za uwagę i poproszę o odpowiedzi :)

Jaki drugi kubeł (na jaką pojemność akwa)? Fluval 305, 405?

Kubełka nie kupujemy pod względem pojemności akwa,tylko pod kątem obsady.

Dla podniesienia pH to u mnie sprawdził się grys koralowy.

jaki przepływ głowicy wybrać? Myślałem nad 2000l, czy to nie za dużo?

2000l/h to minimum na taki baniak.Być może będziesz jeszcze zmuszony dodać cyrkulator.

W poprzednim akwa borykałem się z wysokim NO3, chciałbym, aby tutaj taka sytuacja nie miała miejsca. Myślałem nad zamontowaniem trójnika na rurze wylotowej filtra z pojemnikiem na żywicę (aby łatwiej było to czyścić). Czy to dobry pomysł? Ta żywica może pracować cały czas, czy aplikować ją tylko przy wzroście NO3?

Wrzucić do kubła min.250ml Purigenu.

Ok, co do drugiego kubła to będę się zastanawiał tak jak mówisz - jak zaplanuję obsadę.

Ile powinno być tego grysu w kuble, aby pH w 460l wzrosło z 7 (kran) do 8? Mógłbym ten mniejszy kubełek przeznaczyć na grys i purigen, a drugi większy na ceramikę itd.

Głowicy będę w takim razie szukał z większym przepływem.

• 3 months later...

Witam ponownie, planowana obsada będzie taka: Acei, Msobo Magunga, Lombardy, Zebra - na początek po 10 sztuk każdego. Akwarium tak jak pisałem kiedyś w pierwszym poście 186x55x45h.

To teraz jeszcze raz pytanie jakie filtry? Zastanawiałem się nad Fluvalem FX5, ale nie wiem czy to ma sens do takiego akwarium? Jeśli byłby fx5 to jaki jeszcze wewnętrzny powinienem dać? Albo jak nie fx5 to jaki inny? Ten drugi mały kubełek Elite 40 też będzie i wypełnię go grysem koralowym i purigenem zgodnie ze wskazówką.