Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam mały kotnik, który chcę przeznaczyć na jakieś małe akwarium roślinne, jeszcze nie wiem dokładnie co w nim będzie. Akwarium ma kilkanaście litrów i oczywiście nie ma do niego pokrywy.

Czym takie akwarium oświetlić, żeby było tanio przy zakupie, ale żeby nie była to zwykła żarówka. Są jakieś żarówki nadające się do ładnego wybarwienia roślinek, które nie spowodują lawinoweo wzrostu glonów? Albo może jakieś świetłówki kompaktowe, takie krótkie? Dajcie mi jakąś radę, bo w tym temacie jestem zupełnie zielony, a do postawienia takiego baniaczka brakuje mi właśnie tylko ładnego światła...[/img]

Opublikowano

To jest kwestia 10 zł:) oczyywiście zakładając że masz w domu troche cyny i lutownice żeby kabelki dolutować.

1. Kupujesz najtańszą żarówke energooszczędną (castorama 6zł - 10W) i wyjmujesz z niej całą elektronike, jest to nic innego jak statecznik elektroniczny. Żarówke kupujesz o 2W większą od mocy świetlówki której chcesz urzyć.

2. Dokupujesz świetlówke np osrama 8W najmniejszą na t5. Osram ma to do siebie że ma strasznie dużo rodzaji świetlówke w tym zakresie przy cenie nie przekraczającej 5zł, sam urzywam tekiej z floura w nazwie i daje czerwony odcień swiatła:)

Chyba nawet gdzieś taki artykuł miałem... o jest:P

http://holenderskie.pl/art.php?go=53

Opublikowano

no samo światło tak, ale jeszcze trzeba jakoś to zamocować nad akwarium i żeby nie świeciło po całym pokoju... Sam pomysł 8W świetlówki jest OK, już tak przerabiałem 15W swietlówki... nie pomyslalem o jeszcze mniejszej.

Opublikowano

ja takie oświetlenie umocowałem nad akwa w następujący sposób:

kupiłem korytko(długości akwarium) na przewody elektryczne w nim umieściłem elektronikę(stateczniki). Do korytka(od spodu) przykręciłem dwa uchwyty do świetlówki. Oprawki do świetlówki zamontowałem bryzgoszczelne. Żeby światło ze świetlówki nie rozchodziło się po pokoju zainstalowałem między korytkiem a uchwytami na świetlówki odbłyśnik. Całość wisi nad akwarium za pomocął dwóch uchwytów wykonanych z bednarki wygiętej w kształcie litery "U" i przykręconych do korytka, końce bednarki naciołem gómówką(uwaga: nacięcia muszą tworzyć kąt rozwarty aby nie poszczerbiły brzegów akwa).

Wiem że w tym opisie ciężko się połapać, więc jak dorwe aparat prześle Ci zdjęcia.

W budowie tego oświetlenia wzorowałem się na budowie belki oświetleniowej chyba Atmana, moja trochę jest mniej estetyczna :?

Opublikowano

Ja kotnik mam pod półką na duże akwarium, także z przymocowaniem nie miałem problemu. Poprostu na listewke przylkeiłem dwie oprawki T5 nawet nie bryzgoszczelne i następnie po bokach obkleiłem świetlówke odbłyśnikiem z - uwaga - tych starych żaluzji:) Całość już poprostu przykręciłem do spodu półki i problem z głowy, żadnych obudów ani nic z tych rzeczy, a że jest to 15 cm od ziemi to trzebabyłoby sie schylić żeby dostrzec skąd sie światło wydobywa...

Opublikowano

A ja zrobiłem coś takiego z odpowiednio przyciętego otwartego profilu metalowego. Taki ceownik, kosztuje grosze. Końce są nacięte i zagięte do dołu tworząc korytko i jednocześnie nóżki do ustawienia ustrojstwa na brzegach akwarium. W środku bryzgoszczelne oprawki itd.