Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Mam na imię Adrian. Zaczynam swoją pierwszą przygodę z rybami z wód Malawii. Mam nadzieję, że z Waszą cierpliwością i poradami dojdę do idealnego dla tych ryb akwarium. Podaję informację o rzeczach jakie udało mi się do tej pory zdobyć.

Pierwszą rzeczą jest to zbiornik o wymiarach 100cm dł. x 40cm szer. 55cm wys. co daje nam 220L.

Drugą rzeczą pokrywa z dwiema świetlówkami 2x30W.

Trzecia rzecz jest to filtr zewnętrzny Elite Cristal-Flo 80 oraz filtr wewnętrzny FAN-3 (wyczytałem, że u większości akwarystów są montowane filtry wewnątrz dając lepsze efekty filtracji wody)

Następnymi rzeczami są: napowietrzacz firmy Eheim oraz grzałka Aquael 300W.

Tło w akwarium jak na razie będzie z czarnej okleiny z zewnętrznej strony akwarium. Są plany na zakup tła strukturalnego ale na razie muszę się z tym powstrzymać. Podłoże będzie z drobnego piasku kwarcowego. Dekoracją zbiornika będą łupki.

Teraz pytania do Was. Mam w planach zacząć startować z akwarium w sobotę. Czy będzie dobrze gdy wezmę od kolegi z akwarium, w którym hoduje Aulonocary z 40L wody to będę mógł wpuścić szybciej ryby niż normalnie? Czy do świeżej wody sól akwarystyczna i Aqutan z firmy Sera z początku wystarczy? Jakie macie podstawowe porady z którymi byście się podzielili. Wiem już, że pierwszą jest się nie spieszyć wszystko robić powoli, dokładnie (przekonałem się sam kilka lat temu). Chciałbym też abyście pomogli mi w doborze ryb. Zbiorę jeszcze trochę informacji od kolegi jakie ma Alunocary i co jeszcze można by było do nich dołączyć. Także więc czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Opublikowano

Witaj.

Na początek przestudiuj FAQ,jest tam wiele przydatnych rzeczy :wink:

Dojrzała woda może nieznacznie przyśpieszyć cykl azotowy ale nie musi.Zaopatrz się w komplet testów,ph,kh,no2,no3,nh3/4.

Tła strukturalne nie wkładaj bo masz małą głębie akwa(40cm),tym sposobem nie zabierzesz cennego dla pyszczaków miejsca.

Aulony w 100cm baniaku sobie odpuść,jest to zbyt mały zbiornik dla tych ryb.Celuj w niewielką mbunę (do ok. 10cm)

Opublikowano

Wyczytałem, że się powinno wsadzić styropian na dno. Czy to nie wydzieli żadnych zanieczyszczeń przeszkadzających rybom? Wystarczy wsadzić, przysypać piaskiem i wszystko?

Opublikowano
Wyczytałem, że się powinno wsadzić styropian na dno. Czy to nie wydzieli żadnych zanieczyszczeń przeszkadzających rybom? Wystarczy wsadzić, przysypać piaskiem i wszystko?

Spoko, nic nie wydziela.

Na styropian dajesz kamienie(docelowe ułożenie) i na koniec zasypujesz piachem.

• 1 miesiąc temu...