Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym sie dowiedziec co nieco o technice przerybienia. Podobno mozna zastosować takową wtedy na rybe mozna przyjac ~~15l. U ryb zanika wtedy terytorialnosc poniewaz nie maja wystarczajacej ilosci miejsca. Czy to prawda? Chcialbym zastosowac ta technike, poniewaz przeznaczeniem zbiornika nie jest stricte hobbystyczne, a ozdobne w miejscu gdzie ciagle przewijaja sie inni ludzie. Zalezy mi na tym aby pyszczaki byly widoczne a nie kryly sie w jamach. W takim wypadku chcialbym do akwarium 100x40x50 wpuscic. 2+8 saulosi i 8 neon spotow(redukcja do 1+4 po wybariweniu). Czy takie cos jest w ogole mozliwe, czy to kolejna "bajka" krażaca po sieci. Jezeli tak to jak osiagnac efekt, o ktorym wspomnialem?

Opublikowano

Większość z nas u siebie "kontrolowanego przerybienia" nie ma.Ja takiej metody nie popieram.Imho jest to zły sposób hodowli(w tym przypadku "trzymania" )ryb.Było na forum kilka dyskusji na ten temat,poszperaj.

Opublikowano
W takim wypadku chcialbym do akwarium 100x40x50 wpuscic. 2+8 saulosi i 8 neon spotow(redukcja do 1+4 po wybariweniu).

Z tego co piszesz, to docelowo miałbyś 15 ryb... moim zdaniem nie ma tragedii. Z 2 samców saulosi po czasie zostanie pewnie 1 więc będzie 14 rybek. IMO taka ilość da radę.

Opublikowano

hmmm. To co proponujecie. saulosi 1+4 i neon 1+4 to nie ukrywam, ze troche by mi nie odpowiadalo. chodzi o to zeby rybki bylo widac ze tak powiem "odrazu". Moze 2+6 saulosi i 1+4 neon? Wykombinujcie cos prosze:D Dodam moze, ze nadfiltracja jest zapewniona (fluval 200 + aquael 750).

Opublikowano
czyli 10l na rybę...przerybienie...

na niedużą rybę... co innego, gdyby kolega chciał hodować jakieś spore rybska.

W 200l raczej trudno hodować spore ryby...

Pewnie autor wątku i tak wpuści te 15szt bo...

przeznaczeniem zbiornika nie jest stricte hobbystyczne, a ozdobne w miejscu gdzie ciagle przewijaja sie inni ludzie. Zalezy mi na tym aby pyszczaki byly widoczne a nie kryly sie w jamach.

...czyli dużo i kolorowo...zapominając o samych rybach i ich wymaganiach...

Osobiście więcej niż 10szt. bym do takiego baniaka nie wpuścił ale to moje spostrzeżenie,dziwaka z 13 rybami w 450l :mrgreen::wink:

Opublikowano

Perez nie rob ze mnie takiego sadysty :( Jak wsadze 2+6 saulosi i 1+4 neony to bedzie w miare zgodne z moralnymi aspektami hodowli pyszczakow ? No i czy w ogole moze byc taki kombos?

Opublikowano
Planować sobie można - czy w rzeczywistości to wyjdzie - to już sprawa ryb i ich charakteru.

No, a w takim razie teoretycznie mozna zrobic takowe ustawienie? ze jednych jest wiecej drugich mniej? Bo tutaj widze w obsadach zawsze rownowaga jest w ilosci rybw gatunku.