Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , piszę do Was i czekam na jakieś podpowiedzi itd.

Otóż od dawna chciałem mieć akwarium , ale zawsze coś stało mi na przeszkodzie.

Ostatnio kupiłem stolik pod 300l profil , ale akwarium 240l z pokrywą ..

Dokupiłem żwirek , skałki , korzenie , łupki itd , troszkę roślin na chwilę obecną ( Iresine species red ) ( Limnophilla sesiliflora ) .

Wszystko oczywiście sparzyłem ( oprócz roślin ) , dokładnie umyłem i wypłukałem.

Poukładałem w akwarium tak aby były zakamarki , wlałem wodę która stała już od 4 dni ( 100 l ) resztę prosto z kranu.

Wodę filtrowałem 4 dni , dodałem do tego preparat na chlor i na dobre Ph wody i temperatury 28 st.

Pompka wewnętrzna z gąbką do 300l i napowietrzacz z spiralą - grzałka 150 w x 2 szt , po obu stronach akwa.

Po sprawdzeniu , na pierwszy plan poszły :

Labidochromis caeruleus - pyszczak żółty 4 szt - 3 samice + 1 samiec ( 4 cm )

Glonojad - Ancistrus 1 szt ( 6 cm )

Glonojad - Pterygoplichthys gibbiceps 1 szt ( 8 cm )

no i wiem ze nie pasujący - Sum rekini - ale on lada dzień idzie do nowego właściciela .

Teraz chcę dokupić Pseudotropheus saulosi niebieskie , lub Pseudotropheus demasoni i może Maylandia estherae redred ( ale czerwone )

Co myślicie. i też po 5 szt czyli 14 pyszczaków + 2 glonojady.

Z prezentacją akwa zapraszam do galerii.Gorol.

Opublikowano

Witamy na forum.

Na poczatku proponuje zaznajomic sie ze skarbnica wiedzy jaka jest faq.

Poczytaj szczegolnie o cyklu azotowym.

Dzieki bogu nie kupiles jeszcze innych ryb wiec katastrofy jako takiej nie ma.

Zamiast kupowac ryby radze zaopatrzyc sie w Testy i zapewnic odpowiednie warunki tym rybom ktore masz juz w akwa bo duze problemy wisza w powietrzu.

Milej lektury

Opublikowano

posiadam testy do odczytu wody ( wartość pH ) test na GH i KH oraz na amoniak. Zrobiłem też test na tlen i azotan - to chyba starczy ...

CO2 nie stosuje :wink:

Jesli coś nie tak - piszcie śmiało ....ale dokładniej bo od niedawna jestem w tym , bardziej żona bo pracuje w podobnym fachu 8)

Opublikowano

Do tego zestawu testów dokup dwa najważniejsze na NO2 i NO3 (mogą być z JBL-a kropelkowe)

Nie wpuszczaj już dodatkowych ryb, teraz najważniejsze jest dojrzewanie akwarium, które

powinno trwać do momentu ,aż cykl biologiczny się ustabilizuje czyli NO2=0, a NO3 na wykrywalnym poziomie.

Moje akwarium dojrzewa już 5 tydzień i jeszcze parametry nie są ok.

Po prostu trzeba uzbroić się w cierpliwość a potem można wpuszczać docelową obsadę.

Opublikowano

wiem wiem , doskonale rozumiem :) u mnie już na 99.98 % jest ok , ryby mają się świetnie , jedzą , pływają bez stresu.

W poniedziałek tylko biorę rekinka do innego akwa a dokupię dopiero w kwietniu , już mam zamówione od hodowcy ładne pyszczaki :)

Pozdrawiam