Skocz do zawartości

NO3=0 NO2=0,5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam po kilku dniach nieobecności i walce z niedojrzałym filtrem znowu pisze i pytam :D

co prawda nie umiałem dostać biodigest prodibio polecono mi sera filter biostart- zrobiłem podmianę ponad 40% dolałem 5ml, następnego dnia podmieniłem ok 10% i znowu dolałem ograniczyłem karmienie dwa dni temu no2-1 no3-0 nh3-0 dzisiaj no2-0,5 no3-0 nh3-0,5. co prawda no2 spadło w przeciągu tygodnia z1,5 na 0,5 ale martwi mnie ten amoniak dajcie znać czy ten filter biostart mi tu coś pomoże. z góry dzięki , pozdrawiam

Opublikowano

Filter biostart pewnie pomoże bo to też bakterie pytanie czy wystarczająco szybko?

Spadek NO2 pokazuje że coś się zaczyna dziać, amoniak świadczy że biologia jeszcze za słaba w stosunku do ryb jakie tam masz. Pozbądź się papuzich; zrób 3 dniową głodówkę; kontroluj parametry; wodę podmieniaj tylko w przypadku gdy amoniak i NO2 zaczną wzrastać (podmieniaj max 10% co dwa dni odstaną wodą).

Opublikowano

sorki ale nie mam zamiaru Ci w niczym pomagać - bo i tak ręce mi opadają - papuzie to i tak pikuś :/

eliot a te pojedyncze sztuki pysiów to nic?

gdyby nawet je uzupełnił do prawidłowych haremów to 240 l akwarium dla nich to kicha.

Opublikowano
Zdecydowanie potwierdzam skuteczność działania Prodibio Biodigest, tylko należy stosować ten preparat zgodnie z instrukcją. U mnie NO2 z poziomu 5mg/l spadło do zerowego poziomu po 48 godzinach. Zastosowałem 5 ampułek na ~ 360 litrów wody.

Teraz także mogę potwierdzić działanie tego preparatu, chociaż u mnie to trwało dwa dni dłużej(wlałem dwie ampułki na 200l), ale najważniejsze że pomogło

i dziś moje parametry wyglądają tak:

NO2 - 0

NO3 - 70

PH - poniżej 7,4

KH - 10

NH4 - 0

Opublikowano

witam po małej nieobecności znowu pisze cały cza walczę z wodą i niedojrzałym filtrem na dzień dzisiejszy parametry to

no2-0

no3-0

nh3-1

ph-6,5

wiem że muszę obniżyć nh3 i podnieść ph może ktoś doradzić jak to zrobić wiem że ph za pomocą sody ale nie mam pojęcia co z nh3