Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam 540 L(jeszcze nie wystartowane) i zastanawiam sie nad zrobieniem takiego filtra na boku szafki.. tylko czy nie bedzie to za male?

wymiary 50cm x 15cm x 20cm (dl. x szer. x wys.)

Opublikowano
  gianni napisał(a):
Mam pytanie co do hydroponiki: mam donicę 100 cm, w większości zasadzone trzykrotki i trochę lucky bumbo.

Z czego wynika że rośliny od strony wpływu wody (mimo że mają mniej światła bo są przy ścianie) rosną lepiej niż te po prawej co są lepiej doświetlone (bliżej odpływu). Są to rośliny wsadzone w tym samym czasie.

Czy rośliny przy dolocie mają więcej substancji organicznych? Albo te które są wcześniej zjadają wszystkie minerały i dla tych dalej już nie starcza?

Tak sobie myślę i mnie to trochę zastanawia..

Dodam że u mnie złoże nie jest zraszane jak u kolei na zdjęciu powyżej tylko woda przepływa z lewej na prawą stronę swobodnie przez keramzyt.

ciekawe.... moze to miec zwiazek z tym jak latwo rosliny maja dostep do wody. Moze te na koncu rosna za wysoko od wody plynacej pod nimi?

Opublikowano

Coś w tym może być bo poziom wody przy wpływie jest wyższy niż na końcu. Mimo że na rurę ssącą od kubła jest założony prefiltr i woda przepływa jeszcze przez kubełek to na pewno jakieś nieczystości się dostają do doniczki i zatykają przepływ podnosząc poziom wody.

Ale w sumie nie ma się zbytnio czym przejmować, podmieniam nie więcej jak 10% wody, co tydzień lub 1,5 tyg, NO3 wzrasta ale nie jakoś drastycznie. Max to 30, 40 mg. Ale ostatnio nie mierzyłem bo skończył mi się test. Coraz więcej słońca teraz jest to i rośliny może zaczną lepiej rosnąć.

A stosował ktoś może w hydro taką roślinę jak tojeść rozesłana- był kiedyś taki temat. Ja kupiłem nasiona ale nie wyrosło z nich nic. Nie wiem czy jest sens zamawiać tą roślinę w doniczce.