Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasolenie mam od poczatku aqwa z polecenia hodowcy u ktorego zakupiłem pysie jak rowniez Pani szpecjalistki z zoo sklepu, uwazałem to za normalny wymog baniaka malawi. Czyzby to cos niezgodnego ze sztuka Malawi?? Nigdy nad tym sie nie zastanawiałem gdyz duzo ludzi znajacych sie na rzeczy z ktorymi rozmawiam na te tematy , wydaja sie normalnie ustosunkowani do tej sprawy. Mozesz odniesc sie do tego zagadnienia bo byc moze zbładziłem?

Opublikowano

sol jako odkazalnik jest ok, ale zeby ja stale stosowac....

Jesli stale bedzie sol w akwa, to chyba mozesz zapomniec o hydroponice. Krysztalki soli sukcesywnie odkladaja sie na lodygach roslin (w miejscu styku rosliny z podlozem w doniczce) i przy takim stezeniu ja poprostu zabijaja. Posolilem kiedys wode, aby zlikwidowac wiciowce i ledwo uratowalem hydroponike.

Opublikowano

Nie. Musisz usunąć sól z wody poprzez podmianki i poczekać. Chociaż ihmo przyczyna tkwi w złym zasadzeniu roślin/złym poziomie wody w donicy. Pamiętaj, że roślinki muszą mieć zamoczone tylko końcówki korzeni - w przeciwnym wypadku, te zgniją.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie co do hydroponiki: mam donicę 100 cm, w większości zasadzone trzykrotki i trochę lucky bumbo.

Z czego wynika że rośliny od strony wpływu wody (mimo że mają mniej światła bo są przy ścianie) rosną lepiej niż te po prawej co są lepiej doświetlone (bliżej odpływu). Są to rośliny wsadzone w tym samym czasie.

Czy rośliny przy dolocie mają więcej substancji organicznych? Albo te które są wcześniej zjadają wszystkie minerały i dla tych dalej już nie starcza?

Tak sobie myślę i mnie to trochę zastanawia..

Dodam że u mnie złoże nie jest zraszane jak u kolei na zdjęciu powyżej tylko woda przepływa z lewej na prawą stronę swobodnie przez keramzyt.

Opublikowano

Czy rośliny przy dolocie mają więcej substancji organicznych? Albo te które są wcześniej zjadają wszystkie minerały i dla tych dalej już nie starcza?

Najprawdopodobniej tak, wyhaczają to co najlepsze :) Generalnie w hydroponice stosuje sie rośliny tzw. szybkiego wzrostu, a co za tym idzie - sam napisałeś :wink:

Imho nie ma się czym przejmować.