bigb Opublikowano 7 Marca 2011 #1 Opublikowano 7 Marca 2011 Witam, od pewnego czasu mam u siebie stado Saulosi w liczbie 10 sztuk. Ostatnio kilka osoobników zaczyna zachowywać się jak dorastające samce, przeganianie i tańce. Jedne z osobników miejscami są miejscami niebieskie i na płetwie pokazała się atrapa ale 2 osobniki nie wykazują tych zmian. Czy te 2 osobniki mogą być samicami, tzw szefowymi?? Drugie pytanie dotyczy maingano. Czy 4-5cm samice mogą miec atrapę jajową??
yaro Opublikowano 7 Marca 2011 #2 Opublikowano 7 Marca 2011 1 - mogą być samicami, ale tez mogą być samcami 2 - samice również posiadają atrapy, nie jest to wyznacznik płci
bigb Opublikowano 7 Marca 2011 Autor #3 Opublikowano 7 Marca 2011 1 - mogą być samicami, ale tez mogą być samcami 2 - samice również posiadają atrapy, nie jest to wyznacznik płci No własnie tego się bałem, będe musiał więcej obserwować 1 - mogą być samicami, ale tez mogą być samcami Czy samce nie powinny posiadać atrap??Poczekam jeszcze jak podrosną może coś się na płetwie pojawi.
kunta Opublikowano 7 Marca 2011 #4 Opublikowano 7 Marca 2011 Samce powinny posiadac atrapy ale rowniez samice moga je miec choc nie musza. Napisalem powinny bo u mnie Acei - samice maja, a zaden samiec nie ;-)
nabe Opublikowano 7 Marca 2011 #5 Opublikowano 7 Marca 2011 Najpewniej wszystkie to dorastające samce.
bigb Opublikowano 8 Marca 2011 Autor #6 Opublikowano 8 Marca 2011 Najpewniej wszystkie to dorastające samce Szkoda, bo miałem nadzieję, że mam jakieś samice na stanie a najprawdopodobniej będę musial szukać jakiegoś stadka panienek dla samców.
brazylia Opublikowano 8 Marca 2011 #7 Opublikowano 8 Marca 2011 Spokojnie, poczekaj jeszcze i obserwuj.Jak mialem saulosi to tez myslalem na poczatku ze mam same samce.Dwa z tych domniemanych samcow, okazaly sie pozniej samicami . Czekaj, obserwuj i daj im czas.
bigb Opublikowano 8 Marca 2011 Autor #8 Opublikowano 8 Marca 2011 Czekaj, obserwuj i daj im czas. to podstawa potem ewentualnie zgłoszę sie do biura matrymonialnego saulosi
Rekomendowane odpowiedzi