Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eheim jest na razie typowo biologiem. W 2 koszach Substratpro w trzecim ceramika. Chciałbym wyposażyć go w podstawowe wkłady (1 kosz Efhimech, 2 kosze Substratpro + gąbka + włóknina). W dodatkowym kuble byłby Zeolit, włóknina i purigen. Myślę, że woda na pewno zyskałaby na jakości i klarowności. Dodatkowo ten słabszy - wylotem byłaby deszczownia która natleni wodę i zlikwiduje film bakteryjny, zaś Eheim na oryginalnych wkładach będzie miał większą moc i będzie dmuchał wzdłuż przedniej szyby w stronę głowicy. Co ciekawe jak czyszczę gąbkę z głowicy - jest ona czysta. Rozważałem też cyrkulator ale jak podkręcę głowicę choćby na połowę wydajności to i tak robi spory wir. Więc cyrkulator tylko by to jeszcze spotęgował.

Opublikowano

Ja mam e900 w 200l - pracuje jako biolog i wcale sie nie zapycha. Jedynie prefiltr, ktory sam dolozylem. Dwa razy w roku czyszcze caly filtr wraz z przewodami i dziala bez zarzutow. Cichutki i bardzo malo produ ciagnie, niezawodny i nieprzecieka nic. Jak dla mnie super mam go juz ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

A myślicie że zastąpienie głowicy Atman 203 kubełkiem HW 303b to dobry pomysł? Da radę w akwarium 375l wraz z EHEIM 2228?

Opublikowano
A myślicie że zastąpienie głowicy Atman 203 kubełkiem HW 303b to dobry pomysł? Da radę w akwarium 375l wraz z EHEIM 2228?

Zamienił stryjek siekierkę na organki :wink: tak jak pisał perez bez cyrkulatora się nie obejdzie.

Opublikowano

mógłbym zamiast głowicy dać HW 303 i nawet 3 kubełek HW 302. Jeśli dało by radę. Może jednak zostawię ta głowice - mimo wszystko wydaje mi się że robi dużo dobrego. Powiedzcię tylko: czy jak czyścicię gabke woda jest bardzo brudną? Ją płucze we wiadrze i woda jest tylko metno zielona.

Opublikowano

Mirsto masz jeszcze młode ryby więc na twoim miejscu poczekałbym z jakimikolwiek zmianami (prócz ustawienia cyrkulacji, IMO najtrudniejsza rzecz w filtracji :wink: ). Zobaczysz jak ryby podrosną ile ci gąbka zbierze :D

Opublikowano

Jakoś eljot zawsze potrafisz mnie przekonać do swoich racji:-) Zostawię głowice bo tak jak mówię robi dobry ruch wody. Dokupię póki co HW 302 by polepszyc filtrację a jak rybki podrosną to może dołoże cyrkulator.