Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wytrzymaja w bardzo drobnym piasku budowlanym??

Mialem je kiedys w zwirze, znakomicie sie sprawowaly.. Jesli nie to moze znacze jakis innych czysciceli malawijskiego akwa...(oczywiscie nie chodzi mi o filtr :wink: )

Opublikowano

Pewnie, że wytrzymają.

Nawet wskazana jest ich obecność, jeśli w akwarium jest drobny piach.

U siebie też mam zwykły budowlany piasek, na początku miałem tylko kilka świderków, a teraz już nie da się zliczyć... Więc bez obaw możesz wpuścić kilka sztuk.

Opublikowano

zgadza się, ja na początku do swojego akwarium jako 'starter' dałem tylko 2 duże świderki. Ale do tej pory chowu wsobnego u świdrów nie zauważyłem ;) Ile jest ich teraz, ile spuściłem do kanałów przy odsyfianiu dna, ile zjadły pyski...? podejrzewam, że poszłoby w tysiące :) i też mam piach budowlany, bardzo drobny.

Opublikowano
czy owe świderki dobrze mieszają podłoże by nie zbierały się gazy pod żwirem?

Podłoże mieszają wysmienicie, i tak jak napisał Piotrek usuwaja resztki z akwa itd, a co do pierwotnego pytania:

Czy wytrzymaja w bardzo drobnym piasku budowlanym??

Moim zdaniem to one są po prostu niezniszczalne a w drobnym piasku nie tylko wytrzymaja ale i są jak najbardziej potrzebne.

Opublikowano

Moim zdaniem to one są po prostu niezniszczalne a w drobnym piasku nie tylko wytrzymaja ale i są jak najbardziej potrzebne.

Niezniszczalne to raczej nie - wystarczy, że spróbujesz je chować w akwarium z bocjami, szybko poznikają, a ich populacja będzie bardzo ograniczona. Z pyszczakami, to się namnażają skubańce w tysięce :D .

Opublikowano
Z pyszczakami, to się namnażają skubańce w tysięce :D .

niestety nie z moimi auratusami - malo tego, te cwaniaki pokazaly innym, ze swiderki sa jadalne

Opublikowano

nie tylko auratusy w nich gustują, u mnie cała obsada traktuje świderki jako zaplecze pokarmowe i bardzo dobrze bo gdyby nie ta naturalna regulacja to byloby ich chyba tyle samo co żwirku, no i w malawi też żyją obok siebie