Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zwracam się do bardziej doświadczonych zwolenników Malawi o dobranie obsady. Wiem że akwarium nie jest do nich stworzone ale los chciał tak a nie inaczej i niestety mój kącik w domu pozwala na instalacje akwarium tylko tej długości. Wymiary akwa 100x50x50. Chciałbym tu mieć 2 gatunki tych rybek tylko nie wiem co z czym można połączyć. Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

np saulosi, Aulonocara, zebra, wydłużony, Iodotropheus sprengerae, Można w ogóle któryś z tych gatunków połączyć z innym gatunkiem w takim akwarium ? Jeśli tak to w jakiej proporcji ?

Opublikowano

Aulony odpadaja, za maly zbiornik.

W przykladowych obsadach masz np.

Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot”

Pseudotropheus saulosi

lub

Pseudotropheus sp. “elongatus ornatus”

Iodotropheus sprengerae

lub

P.saulosi i I.sprengerae.

Mysle ze wybierzesz cos z tego co najbardziej Ci sie spodoba.Kup na poczatek po 10 szt. mlodziezy i zobaczysz co z tego wyrosnie.

Opublikowano

podziękował pięknie, póki co szykuje jeszcze akwarium ale chyba zdecyduje się na obsadę P.saulosi i I.sprengerae. Jeszcze raz ładnie dziękuję za poradę

Opublikowano

Dokładnie... interesują mnie 2 stadka :)

Co do obsady jednogatunkowej które gatunki mogę zamieścić w moim akwarium ? Ciągle zastanawiam się i dochodzę do wniosku że nie ma co pchać się na siłę w dwa gatunki gdzie na takie wymiary i tak jest bardzo okrojony dobór rybek a raczej ich brak. Tak więc ponawiam pytanko, co mi polecacie do akwarium jednogatunkowego ? Z góry dziękuję za odpowiedź