Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sobote zalałem moje akwarium 200l i jak się patrzy od przodu to woda jest klarowna, ale gdy zerkam z boku po długości to woda nie jest taka jakbym chciał.Czy trzeba jeszcze czekać aż się wyklaruje czy Jble e-900 ma złe wkłady.

Do filtra wlałem jakieś 20 ml Bactoactive Tropicala.

W dolnym koszu mam ceramikę, która była w filtrze od producenta (podobno nic nie warta)

dalej coralit 1kg z tej aukcji http://allegro.pl/coralit-wklad-do-filtra-500g-tanganika-malawi-i1451514680.html

następnie ceramikę z siatką 0,5 kg z tej aukcji http://allegro.pl/ceramika-500g-z-siatka-wklad-do-filtra-super-cen-i1467316123.html

w koszu u góry jest gąbka tak jak daje producent i nie wiem czy nie powinienem dołożyć waty, która wychwyci drobne zanieczyszczenia wracające z powrotem do akwarium.

Dodam że cały czas jest włączony filtr Atman 202 z oryginalną gąbką i teraz nie wiem czy też ma chodzić ten mechanik i czy gąbka nie powinna być bardziej gęsta.

Opublikowano

Zmętnienie po dodaniu biostartera jest częste i normalne, gęsta gąbka powinna załatwić sprawę mętów od podłoża itp. Poczekaj, za czasem to powinno opaść. Chyba że masz bardzo miałki substrat na dnie.

Opublikowano
  nabe napisał(a):
Poczekaj, za czasem to powinno opaść. Chyba że masz bardzo miałki substrat na dnie.

Na dnie mam piasek kwarcowy i jak grzebie w dnie to nic a nic nie pyli, elegancko sobie opada :) i to mnie cieszy bo czytałem w niektórych postach że jakiś syf z piasku pływał po całym akwarium i był problem.

A odnośnie moich wkładów w filtrze to zostawiać czy tą ceramikę z jbl-a wymienić?

Opublikowano
  franek8 napisał(a):
A odnośnie moich wkładów w filtrze to zostawiać czy tą ceramikę z jbl-a wymienić?

Ta ceramika(pewnie to jest ta gładka?) służy do filtracji mechanicznej.Możesz zamienić na bio-ceramikę lub gąbki.

Opublikowano

Dziś kupiłem bioceramike i wymieniłem, tak więc teraz mam dwa koszyki wypełnione ceramiką jeden coralitem, a ten na samej górze bez zmian (tak jak ze sklepu)

Zakupiłem także wate polipropylenową i w gąbce filtra wewnętrznego wyciąłem dwa otwory po bokach i wypełniłem watą żeby zebrało najmniejsze zanieczyszczenia.Po włożeniu gąbki do akwarium pojawiło się troche syfu, ale po godzinie już nic nie było to znaczy że obieg w akwa dobry.

Opublikowano

Już od wczoraj woda jest idealna więc po zalaniu po prostu trzeba trochę cierpliwości.

jeszcze chciałbym zapytać o wylot filtra zewnętrznego, mam go po lewej stronie puszczony po bocznej ścianie przy użyciu deszczowni, która jest skierowana do góry żeby wytwarzały się pęcherzyki powietrza, a na końcu deszczowni mam załozone kolanko tak żeby ruch wody kierował się w prawy tylni róg akwa i przy okazji spychał nieczystości (ciśnienie nie za mocne, ale zobaczymy jak rybki będą) i tu moje pytanie: czym mogę zatkać częśc otworów w deszczowni żeby zwiększyć ciśnienie na kolanku?

Opublikowano
  franek8 napisał(a):
tu moje pytanie: czym mogę zatkać częśc otworów w deszczowni żeby zwiększyć ciśnienie na kolanku?

Pewnie ze mozesz zatkac czesc otworow.Mozesz tez calkowicie zrezygnowac z deszczowni.

Wystarczy sam ruch powierzchni wody zeby byla natleniona.

Opublikowano

Brazylia - "czym" ;) a nie czy :)

wszystkimi materiałami, które nie reagują z wodą wytwarzając przez to rożne syfy, ja jednak polecił bym wywalenie deszczowni i pozostawienie samej rurki