Skocz do zawartości

malawi_narybek Pseudotropheus Lombardoi ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Prosze o pomoc i rady jak postąpić z narybkiem Pseudotropheus Lombardoi.

W moim akwa 240 l mam obasade - 9 x Pseudotropheus Lombardoi i 2 x Maylandia estherae red-red. Poraz pierwszy odłowilem samice i mam male. Jest tego sporo ok 35 szt. Nie wiem czy warto trzymac rybki? czy wpuścić do akwa jako przekaske dla samców? Obecnie rybki pływają w kotniku wew. (20x10x10) w dużym akwa (dodatkowe akwarium musiałem oddać bo było pożyczone), jednak to nie najlepsze miejsce do wzrostu małych. Chyba nie ma szansy aby z tej gromadki, kilka szt. podrosło w kotniku, tak aby przezyc wsród dorosłych osobników. Bede wdzieczny za pomoc i rady.

Opublikowano

Po pierwsze,zadaj sobie pytanie co z tymi młodymi zrobisz...

Większość z nas nie wyławia inkubujących samic,tak jak w naturze przetrwają najlepsi :P

BTW Metriaclima lombardoi a nie Pseudotropheus...reda też się to tyczy...

Masz duże i masywne ryby jak na ten baniak...

Opublikowano
Po pierwsze,zadaj sobie pytanie co z tymi młodymi zrobisz...

Większość z nas nie wyławia inkubujących samic,tak jak w naturze przetrwają najlepsi :P

BTW Metriaclima lombardoi a nie Pseudotropheus...reda też się to tyczy...

Masz duże i masywne ryby jak na ten baniak...

Nie tak jak w naturze ponieważ w naturalnym środowisku mają o wiele więcej miejsca i szans na przetrwanie ;)

Opublikowano

ok, dzieki za informację. chciałem aby kilka przeżyło, aby uzupełnić skład akwarium. Potrzebuje 2 samiczki. Reszta, chetnie komuś bym oddał. Akwarium ma 240 l, ryby spokojnie daja sobie rade :) nide qumam o co chodzi z masywnościa ryb w stosunku do mojego baniaka ? mozesz wyjaśnic ?