Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dołączę się jeszcze do pytania, a co sądzicie o takiej obsadzie w akwarium(120cm) Bo nadal się zastanawiam co tu wybrać

Metriaclima Estherae Red – Red

Melanochromis Maingano

Labidochromis Caeruleus

Opublikowano
A co myślicie o takim zestawieniu:

yellow 2+5

maingano 1+4

firefish 2+4

Przypominam, że akwa ma 150cm długości.

Obsada ok,lecz "firefisha" bym zastąpił czymś z jeziora :wink:

Witam dołączę się jeszcze do pytania, a co sądzicie o takiej obsadzie w akwarium(120cm) Bo nadal się zastanawiam co tu wybrać

Metriaclima Estherae Red – Red

Melanochromis Maingano

Labidochromis Caeruleus

Dla reda 120cm to zbyt mało...

Opublikowano

Dzięki Perez666 za odpowiedz. A czy bez reda taka obsada dała by radę?

Melanochromis Maingano

Labidochromis Caeruleus

Czy lepiej pozostać przy pierwszej propozycji ?

Saulosi

P.sp. elongatus "neon spot"

Maingano.

Chciałbym żeby było widać ze w akwarium coś pływa i jest w miarę kolorowo. A po ile młodych kupić na początek?

Opublikowano
Czy lepiej pozostać przy pierwszej propozycji ?

Saulosi

P.sp. elongatus "neon spot"

Maingano.

Chciałbym żeby było widać ze w akwarium coś pływa i jest w miarę kolorowo. A po ile młodych kupić na początek?

Ta opcja wydaje się bardziej interesująca.Docelowo zostawić saulosi wielosamcowo i małe haremy spota i maingano.

Saulosi kup ze 12 młodzików a spota i maingano po 8.Czekaj co z tego wyjdzie i w razie czego możesz pomóc przy redukcji w celu utworzenia docelowych haremów.

Opublikowano

Dzięki bardzo za konkretną odpowiedz. Czyli zostanę przy pierwszej obsadzie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano
Z maingano jak i każdego innego gatunku mbuny lepiej zostawić większe stadko niż 1/3.;)

Tak ale wtedy trzeba pójść na kompromis,mianowicie zrobić jednogatunkowo bądź dwu..

Tutaj kolega zdecydował się na 3 gatunki i niestety powierzchnia dna nie pozwala na trzymanie wszystkich gatunków w układach wielosamcowych....

Opublikowano

A kto powiedział ze to jest ostateczna decyzja jak na razie jeszcze nie zakupiłem rybek wiec propozycje są nadal milo widziane. To jak lepiej zrobić trzy gatunki, ale z tego dwa w układzie z jednym samcem czy dwa gatunki z kilkoma? I jaki układ byłby lepszy z tych, które wymieniłem wcześniej.

A mam tak jeszcze jedno pytanko. Przeglądając forum i zdjęcia doszedłem to jeszcze jednej obsady, do tej która była wypisana jako przykładowa czyli:

Cynotilapia afra

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano"

Labidochromis caeruleus

I teraz tak czy taka obsada to tylko jedno samcowa czy nie? I co można było by wrzucić do tego zestawu zamiast Cynotilapia afra bo tak średnio mi się podoba. Czy może lepiej dwa gatunki? Kurde ale jestem niezdecydowany :P