Skocz do zawartości

moje przyszłe malawi w HD :P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Malpat, zapytam ponownie, gdzie uzyskałeś takie informacje i na jakiej podstawie wnosisz że "zebra dwarf" to to samo co "zebra"?

Bo z informacji jakie zebrałem, to ten "karzeł" dorasta do 11cm (samiec odłów), przy czym jest osobnikiem, który toleruje w swoim rewirze nawet inkubujące samice.

Jeśli masz jakieś źródła to proszę podaj, chętnie się douczę, bo nie wiem wszystkiego, ale prosze nie porównuj gatunków na zasadzie podobieństwa nazw. :wink:

Opublikowano

ciekawy pomysł i warty realizacji

ryby super! ale nie boisz się, że cały urok samca zginie na tle niebieskiego tła?

Opublikowano
Malpat, zapytam ponownie, gdzie uzyskałeś takie informacje i na jakiej podstawie wnosisz że "zebra dwarf" to to samo co "zebra"?

Bo z informacji jakie zebrałem, to ten "karzeł" dorasta do 11cm (samiec odłów), przy czym jest osobnikiem, który toleruje w swoim rewirze nawet inkubujące samice.

Jeśli masz jakieś źródła to proszę podaj, chętnie się douczę, bo nie wiem wszystkiego, ale prosze nie porównuj gatunków na zasadzie podobieństwa nazw. :wink:

Więc dlaczego odradzać P.saulosi w 112l ;) ?

Opublikowano

Ja nigdy nie odradzałem, ewentualnie nie polecałem,

przy czym brałem pod uwagę, że jednak tradycyjna 112tka ma wymiary dna:

80x35 = 0,28m^2

a moja 160-tka:

100x40 = 0,4m^2

i wbrew pozorom 0,12m^2 robi kolosalną różnicę.

Dlatego można o niej mówić że jest absolutnym minimum.

Ponadto często taka 112tka jest zabudowywana tłem, bo jest wysoka i ludzie chcą widzieć ryby nie tylko przy dnie, a to już zabiera sporo wody.

Osobiście uważam że 160tka jest minimum dla malawi, oczywiście małego haremu. Przy czym chce odejść od kanonów trzymania ryb pospolitych. Jeśli eksperyment będzie zmierzał ku klęsce w tydzień przekleję baniaczek powiększając dno i sprawa się rozwiążę. Ale nie wszyscy mogą sobie na coś takiego pozwolić (bo rodzice, bo brak miejsca, bo koszty, bo stres przed samodzielnym klejeniem itp.). Pewnie to też blokuje polecanie takich setupów przez osoby bardziej doświadczone.

Sam nie polecę go dopóki nie okaże się że ten gatunek w takim akwa jest możliwy. :wink:

A nikt go tu nie miał jeszcze. :wink:

Opublikowano
Ja nigdy nie odradzałem, ewentualnie nie polecałem,

przy czym brałem pod uwagę, że jednak tradycyjna 112tka ma wymiary dna:

80x35 = 0,28m^2

a moja 160-tka:

100x40 = 0,4m^2

i wbrew pozorom 0,12m^2 robi kolosalną różnicę.

Dlatego można o niej mówić że jest absolutnym minimum.

Ponadto często taka 112tka jest zabudowywana tłem, bo jest wysoka i ludzie chcą widzieć ryby nie tylko przy dnie, a to już zabiera sporo wody.

Osobiście uważam że 160tka jest minimum dla malawi, oczywiście małego haremu. Przy czym chce odejść od kanonów trzymania ryb pospolitych. Jeśli eksperyment będzie zmierzał ku klęsce w tydzień przekleję baniaczek powiększając dno i sprawa się rozwiążę. Ale nie wszyscy mogą sobie na coś takiego pozwolić (bo rodzice, bo brak miejsca, bo koszty, bo stres przed samodzielnym klejeniem itp.). Pewnie to też blokuje polecanie takich setupów przez osoby bardziej doświadczone.

Sam nie polecę go dopóki nie okaże się że ten gatunek w takim akwa jest możliwy. :wink:

A nikt go tu nie miał jeszcze. :wink:

Te posty pisane były bardziej żartem ;)

Powodzenia

Opublikowano
ciekawy pomysł i warty realizacji

ryby super! ale nie boisz się, że cały urok samca zginie na tle niebieskiego tła?

Sorry wcześniej przeoczyłem...

... nie zginie, zresztą to niebieskie "tło" mogę w razie czego wyłączyć - mam taki sekretny guzik na kabelku :P

Malpat, spoko nie odebralem tego jako ataku, ale od lat nie respektuję kanonów, a czasami wręcz z nimi walczę :wink:

.... także tym bardziej nie mogłem "siedzieć cicho" w przypadku mojego baniaka :mrgreen:

Opublikowano
mam taki sekretny guzik na kabelku

To wciskaj, inaczej ja przyjadę do Ciebie i nacisnę. To tło jest straszne. Z resztą są gusta i (ble ble ble...) i ma się podobać Tobie a nie ( ble ble ble... )

Na marginesie w apostrofie abstrahując neony wyglądają spoko, dorzuć tam jakąś Apisto ;).

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.