Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Martin i ty tak masz?

Bo wg mnie to większość biologów( no chyba że ktoś ma FX5) ma zbyt mały przepływ aby robić za jeden i drugi.

W maleńkich akwariach moze i to się uda, czym większe to na pewno nie spełni swojego zadania a kupska będą latały po całym akwarium.

Opublikowano

z jednej strony masz racje yaro...ja mam jbl e1500 (1500l/h) ktory bardzo ladnie zbiera co trzeba (z niewielka pomoca cyrkulatora) wiec nie musi koniecznie byc to fx5 (2300 l/h), tym bardziej do akwarium 112l o ktorym tu mowa :)

Opublikowano

W moim starym 112, fluval 205 ciągnął i biologię i mechanikę. Tyle tylko że tam nie było żadnych dekoracji.

Malawi D: Fluval3 to bardzo dobry filtr - dużo lepszy od dwóch pozostałych które wymieniłeś. Szczególnie po drobnej przeróbce, która jest opisana na forum. W tej samej klasie co fluval jest bluemodular ferplasta, którego też możesz wziąć pod uwagę.

Opublikowano

a ja z uporem maniaka :D swojego bede bronil zdania :) a wiec...mowiles o fluval 205 (680 l/h) niezle... fluval 3 ma raptem 700 l/h a kosztuje na szybcika znalazlem za 153 zeta. z koleji tez pierwszy z brzegu nadajacy sie bezmarkowy kubel za 163 http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-do-300l-wklady-mega-gratisy-i1451187964.html 800l/h...ktory mysle pociagnie i bio i mech lepiej niz ten fluval 3...nie mowiac juz o np. hw 302 za 180 ktory robi 1000l/h. pozdro

Opublikowano

przepływ przepływowi nie równy: o faktycznej skuteczności decyduje tak wiele czynników, że ciężko się opierać na danych producenta. Na pewno jednak nie możesz porównywać deklarowanych przepływów kubełka (mierzonych na pompie, bez wypełnień, bez węży i bez różnicy poziomów) z przepływem filtra wewnętrznego. Podobnie jak nie miarodajne jest porównywanie ich zdolności w filtracji mechanicznej na podstawie przepływu z racji trochę odmiennego działania.

Opublikowano

hej. normalnie zaciekawiles mnie swoja wypowiedzia i szczerze zebym mial taka mozliwosc to bym z checia sprawdzil wydajnosc....sie znaczy przeplyw w swoim kuble na takich ustawieniach jakie mam (prefiltr, gabka, ceramika, kulki, gabka + 65cm roznicy polozenia glowicy filtra i lustra wody)... sorcia za off top :)

Opublikowano

nic trudnego o ile na etapie zalewania akwarium zaznaczałeś pojemność na szybie. Odłączasz wąż i wkładasz go do kanalizy, włączasz stoper i mierzysz.