Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post na forum, zatem witam wszystkich serdecznie. Dzięki lekturze forum uruchamiam pierwsze moje akwarium i wybór padł na Malawi. Mam zbiornik 240l (120x40x50), mebel jutro skończę skręcać, w przyszłym tygodniu przyjdą filtry, jeszcze kupić piasek, kamienie (łupki) już są. Za ok. 40 dni, jak akwarium dojrzeje, chcę je obsadzić mbuna.

I tu prośba do Was. Jak obsadzić taki zbiornik, a konkretnie kto ze Śląska mógłby odsprzedać mi ryby do jego zasiedlenia? Na początek myślę o 2 rodzajach, raczej mięsożernych, istotne aby dobrze się wybarwiły. Dziewczyna i kot liczą na nowy "telewizor". Ew. kto mógłby proponowaną obsadę nadać przesyłką konduktorską do Gliwic.

Pozdrawiam,

Darek

Opublikowano

Na Slasku bedziesz mial najmiejszy problem ze znalezieniem ryb.Zobacz sobie tutaj albo tu czy tez tu.W kazdym z tych miejsce kupisz ryby, a i zprzesylka tez nie ma problemu.

Co do obsady to poszukaj chociaz jeden gatunek ktory bardzo ci sie podoba i wtedy postaramy sie dobrac reszte.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Uzupełniłem wiedzę i wybór padł na następujące gatunki:

Labidochromis caeruleus

Melanochromis cyaneorhabdos

Cynotilapia afra (Jalo Reef) lub Iodotropheus sprengerae

Wszystkie gatunki myślę w haremach 1-4. Czy ktoś może zaproponować zmiany?

Akwarium musiałem zrestartować, dojrzewa od początku i za ok. 20 dni powinno być gotowe na przyjęcie nowych mieszkańców. Czy ktoś może zaproponować zaopatrzenie mnie w ryby? Ile sztuk kupić na początek i czy lepiej rodzeństwo, czy dorosłe osobniki z różnych hodowli?

Pozdrawiam,

Darek

Opublikowano
Labidochromis caeruleus

Melanochromis cyaneorhabdos

Cynotilapia afra (Jalo Reef) lub Iodotropheus sprengerae

W sumie to możesz połączyć każdy z każdym.Wziąłbym afrę i do tego caeruleusa.Afra wielosamcowo,yellowek mały haremik.Ale to tylko mój typ,dla zaczynających przygodę z pyszczakami może okazać się za mało "kolorowo" (nie powalające urodą samice afr...).

Możesz zrobić standard-układ czyli yellow-maingano.

Kup po 8-10szt. i czekaj... :wink:

Jeśli masz możliwość do kup z kilku źródeł.

Opublikowano

Właśnie samice afra :/ A co innego, może czerwonego, do yellow i maingano?

Obawiam się hodowli wielosamcowej, ale jak kupię maluchy to zobaczę jak się zachowują.

Czy jest sens kupować po 4 sztuki od 2 różnych hodowców? Chodzi mi o zdrowie potomstwa, którego mam nadzieję się dochować.

Opublikowano
A co innego, może czerwonego

Tego koloru w Malawi jest malutko a jeśli już to przeważnie płetwy są tego koloru.Np.L.hongi SRT posiada czerwoną płetwę grzbietową oraz trochę podbrzusza i głowy.Niestety do Twojego baniaka jest on zbyt duży.

Czy jest sens kupować po 4 sztuki od 2 różnych hodowców?

Jak najbardziej tak.No chyba że mają te ryby z tego samego źródła....

Opublikowano

Dzięki za info, obsadzę zbiornik yellow, maingano i rdzawymi 1-4. Rdzawy trochę podobny do Hongi SRT, a sporo mniejszy i wszystkie będą wszystkożerne.

Opublikowano
A co innego, może czerwonego

Tego koloru w Malawi jest malutko

Aulonocara sp. Fire Fish jest koloru czerwonego.

Firefish nie występuje w naturze to po pierwsze,po drugie zbiornik 240l jest za mały na takie ryby.