Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Nie chciałem zakładać nowego tematu, ponieważ też akwa 200l mam i pytanie do was drodzy mam : 2+5 saulosi + 5-6 demasoni będzie dobrze ? I labidochromis hongi moge trzymać w 200l ?

Opublikowano
akwa 200l mam i pytanie do was drodzy mam : 2+5 saulosi + 5-6 demasoni będzie dobrze ? I labidochromis hongi moge trzymać w 200l ?

Saulosi i demasoni to nie najlepsze połączenie.Samce są podobne do siebie i mogą uważać się za konkurenta.Po drugie,demasoni lepiej mieć w większej grupie.Hongi do 200l się nie nadaje.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam to mój pierwszy post na tej stronie:D mam pytanie nie dawno założyłem akwa z pyszczakami moja obsada to:

1. 2+5 saulosi

2. 1+3 auratus(jakiś bardzo łagodny okaz nawet samce saulosi go ganiają)

3. 2 małe rybki acei

Wyposażenie akwa to filtr kubełkowy i wewnętrzny, grzałka z termostatem, 50kg skał oraz 10cm piachu, tło strukturalne.

Co myślicie o takiej obsadzie( na pewno jeszcze wszystko się zmieni)

Opublikowano

Auratusa jak najbardziej oddaj,nie jeden sie przekonal ze to "diably wcielone" z czasem wybija ci wszystko I zostanie ci sam samiec,acei jak najbardziej do oddania tez nie nadaje sie do twojego akwa 150cm to akwa dla nich jak I auratusa,saulosi jest ok mozesz cos do niego dodac np.elongatusa neon spot,rdzawe,yellow,M.livingstoni lub maingano czyli saulosi zostaw tak jak masz I wybierz 1gat z tego co ci podalem/podoba w ukladzie saulosi tak jak masz+1gat np 1:4 chyba ze maingano to 1:2/3:)

Opublikowano
Auratusa jak najbardziej oddaj,nie jeden sie przekonal ze to "diably wcielone" z czasem wybija ci wszystko I zostanie ci sam samiec,acei jak najbardziej do oddania tez nie nadaje sie do twojego akwa 150cm to akwa dla nich jak I auratusa,saulosi jest ok mozesz cos do niego dodac np.elongatusa neon spot,rdzawe,yellow,M.livingstoni lub maingano czyli saulosi zostaw tak jak masz I wybierz 1gat z tego co ci podalem/podoba w ukladzie saulosi tak jak masz+1gat np 1:4 chyba ze maingano to 1:2/3:)

Ok więc wcześniej czy później auratus zniknie. A acei czemu wywalać przecież na 1 rybe przypada średnio ok 20l wody, więc jak mam 2 małe rybki acei a potem podrosną to i tak bedzie dobrze.

Opublikowano

dokładnie jak perez pisze;) a poza tym to ryby ławicowe/stadne i dwie sztuki nie wystarczają.a poza tym akwa 150 cm. min wtedy nie męczysz ryb i efekt dla oczu jest o wiele lepszy/ładniejszy :)

Opublikowano

nieeee! zebra red red rośnie jeszcze większa od auratusa,jest o wiele od niego masywniejsza i tak jak acei nie nadaje się do twojego akwa.Acei oddaj po co ma się meczyć i skarłowacieje w twoim zbiorniku.poczytaj tu są obsady na 200L!!!

http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html ryby dorastające do max 10-11cm nadają się do twojego akwarium więc nic większe nie wymyślaj