Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tylko te 55W trochę dużo, :) bo cirka 30zł miesięcznie .

Nie wiem jak to obliczyłeś albo ile kosztuje u Ciebie prąd, ale jak dla mnie to będzie tyle:

55W w trybie ciągłym / 1000 = 0,055 kWh

0,055 kWh * 24h = 1,32 kWh dziennie

1,32 kWh(dziennie) * 0,4047zł (netto) ceny za kWh z ENEA (suma składowych opłat zmiennych) = 0,53zł dziennie

0,53zł * 31 dni = 16,56zł netto + VAT miesięcznie

przy cenie kubła na poziomie ~270zł

Dla porównania należałoby przyjąć jakiś drogi filtr zużywający zdecydowanie mniej prądu, np w okolicach 20W (eheim professionel IIIe z tych większych)

20W z powyższego wzoru oznacza koszt miesięczny energii = 6,02zł + VAT

ale należy zwrócić uwage że taki filterek koztuje 600-800zł

Kiedy nam się zwróci różnica w cenie?? :lol:

Będziemy mieć jeszcze wtedy dokładnie ten sam baniak?? :mrgreen:

Nie mówię że eheimy są złe - żebyście mi nie podnosili tutaj zaraz głosów w tej sprawie... ale ta kalkulacja jest bezlitosna dla współczynnika "econo" :wink:

Opublikowano
tylko te 55W trochę dużo, :) bo cirka 30zł miesięcznie .

Nie wiem jak to obliczyłeś albo ile kosztuje u Ciebie prąd, ale jak dla mnie to będzie tyle:

55W w trybie ciągłym / 1000 = 0,055 kWh

0,055 kWh * 24h = 1,32 kWh dziennie

1,32 kWh(dziennie) * 0,4047zł (netto) ceny za kWh z ENEA (suma składowych opłat zmiennych) = 0,53zł dziennie

0,53zł * 31 dni = 16,56zł netto + VAT miesięcznie

przy cenie kubła na poziomie ~270zł

Dla porównania należałoby przyjąć jakiś drogi filtr zużywający zdecydowanie mniej prądu, np w okolicach 20W (eheim professionel IIIe z tych większych)

20W z powyższego wzoru oznacza koszt miesięczny energii = 6,02zł + VAT

ale należy zwrócić uwage że taki filterek koztuje 600-800zł

Kiedy nam się zwróci różnica w cenie?? :lol:

Będziemy mieć jeszcze wtedy dokładnie ten sam baniak?? :mrgreen:

makok napisałem cirka, bo liczyłem na szybko w główce :) , a dokładnie dla Bielska białej ENIION wychodzi tak :

energia elektryczna + opłata jakościowa + opłata dystrybucyjna zmienna 1kWh =

0,2682 + 0,007 + 0,1889 = 0,4641 netto / 1kWH = około 0,57 zł brutto

Przy tych cenach, zużycie prądu za filtr 55W -(miesiąc 31 dni ) wychodzi nam - 23,32 zł brutto / miesięcznie

Przy założeniu Eheim III zużycie prądu za filtr 20 W (miesiąc 31 dni ) daje nam - 8,48 zł brutto / miesięcznie

Różnica w skali miesiąca : 14,84 zł brutto

Przy 3 latach eksploatacji : Różnica w prądzie wyniesie 36 x 14,84zł = 534zł

Eheim ma gwarancje na 3 lata, HW na2 lata , wybór pozostawiam tylko i wyłącznie stronie kupującej :)

NIe miałem tych filtrów i nie mogę się wypowiadać :)

Opublikowano

A mieliście jakies problemy z filtrem hw-304b, albo z gwarancją a może słyszeliście że ktoś miał . Znacie jakieś minusy które mogłyby mnie odwieść od zakupu tego sprzetu??

Opublikowano

A dla mnie nie bo u mnie z założenia kubełek nie wytrzyma >3 lat, żaden, dlatego że jest mechaniczno-biologicznym, a kosztował mnie 150zł nowy :P

Więc dla mnie wad nie ma (mowa o 303b) :wink:

Opublikowano

hw-304b co powiniene włożyć do środka jaki wkład :?: dodam że w środku znajdują sie 4 koszyki.Mam jeszcze takie pytanko.zamierzam zamontować 2 filterki kubełkowy biologiczny taki jak wymieniłem wyżej i atman at-203do srodka mechaniczny.Chyba powinno wystarczyć aby utrzymać baniaczek w czystości. Tylko zastanawiam się jak rozmieścic je w akwa dodam że baniaczek160x70x60wysokości.

Opublikowano
hw-304b co powiniene włożyć do środka jaki wkład :?: dodam że w środku znajdują sie 4 koszyki.Mam jeszcze takie pytanko.zamierzam zamontować 2 filterki kubełkowy biologiczny taki jak wymieniłem wyżej i atman at-203do srodka mechaniczny.Chyba powinno wystarczyć aby utrzymać baniaczek w czystości. Tylko zastanawiam się jak rozmieścic je w akwa dodam że baniaczek160x70x60wysokości.

Z wkładów to ceramikę, choć ja nigdy ceramiki nie miałem i to zupełnie bez krzywdy (kermazyt, gruboziarnisty grys koralowy, cokolwiek) - bakterie osadza się na wszystkim.

A rozmieścić musisz metoda prób i błędów :P

Opublikowano

Ja mam 665l wym. 190x70x50 i pracują JBL 1500, at-203, i hydor, który tylko pomaga i jest to stanowczo za mało. Nie chodzi mi o parametry, bo przy 37 dorosłych rybach (i niewiadomej liczbie szczylków pomiędzy kamieniami) trzymają się na poziomie książkowym, ale kupska zalegają i są miejsca, gdzie woda słabo się miesza. Tak więc może okazać się po pewnym czasie, że i tak coś trzeba będzie dołożyć...