Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem w zoologicznym i gość polecił mi taki fluval 305 mówił że ten i wewnątrz sie da i będzie git co wy na to??Ppodparł sie tym że w akwa bedzie tło dużo kamieni piasek więc litraż się zmniejszy więc większy nie potrzebny sam nie wiem pomocy???? :?: :?:

Opublikowano

672l na filterkach do dwusetek :P

rozwiązań masz całą masę:

ale celuj w coś w stylu FX-5, albo duże eheimy, albo poprostu postaw sumpa, możesz tez zrobić panel filtracyjny w akwa, lub postawić "hamburga", możesz zrobic zraszany nad akwa, obok akwa, pod akwa...

rozmiary i przepływ są bez znaczenia...

ale i tak w praktyce im większy tym lepszy...

i nie zgadzam się z tym że biolog powinien mieć słaby przepływ - w praktyce nie ma to znaczenia, a zwykle te z małym przepływem mają tez małe złoże...

Nie można wtedy zrezygnować z części np ceramiki, kosztem jakiegoś innego wkładu, więc lepiej jest pójść w stronę maksymalizacji kubła (jesli ma to być kubeł).

Jak nie boisz się prac własnych to sklej sobie coś takiego:

http://img832.imageshack.us/img832/7121/img0658go.jpg

Nie dość że ma potężne złoże, które nie zgnije nawet przy zaniku prądu, to jeszcze doskonale ustabilizuje Ci parametry wody... :wink:

Dużo poczytaj zanim cos kupisz...

Opublikowano

dzięki za pomoc chyba się zdecyduję na jbl cristal profi e1500 parametry dobre cena też i do tego dorzuce ATMANA At-203 myślę że taki zestawik da radę i nie będę płacić dwa razy :?: :?: a jeszcze powiedcie mi jak to zamątoać oba na jednej ścianie :?: Czy może na przeciw :?:

HW-303a 1400l/

ten filterek tez jest ciekawy jeszcze za taka kasę ma go ktoś może ??warto kupić?????bo cenna suuuper!!ale czy to nie jest lipa??

hw-304b 2000l/h cena262pln moc 55w akwa 300-1000l i do tego lampauv9v całkiem ciekawy filterek za te pieniadze chyba najlepszy jak uważacie :?:

Proszę nie posta pod postem.Użyj funkcji "edytuj".Perez666

Opublikowano

ja mam hw-303b (z UVką) o mocy 1400l/h i pomimo że jestem z niego bardzo zadowolony to jednak mam go w 160l akwa i uważam że do Twojego będzie za mały...

ale 304 200l/h możesz kupować - te filterki są ok

Opublikowano

nie ma sprawy...

jeśli chodzi o tą UVkę to raczej tylko sporadycznie do zakwitów - w trybie ciągłym nie świeć... bo po 3 miesiącach do wymiany będzie...

ale na zakwity spełni swoją funkcję

Opublikowano
ale 304 2000l/h możesz kupować - te filterki są ok

jak najbardziej się z tym zgodzę...

ps. wiele osób mających te filtry zachwala je tutaj, na forum serie HW, stosunek ceny do jakości :)

myśle że to będzie najodpowiedniejszy filtr, tylko te 55W trochę dużo, :) bo cirka 30zł miesięcznie .