Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna intryguje mnie obudowa mojego szucika.

Nie wiem od czego zaczac, i jak to zgrabnie napisac, zebyscie mogli mnie zrozumiec...

Wiec tak: Powiedzmyt ze Szut sklada sie z 3 czesci:

-Pompy

-Dobudowki(czyli ta czesc plastikowa pomiedzy pompa a glowna obudowa, takie gowienko z gabka...)

-Obudowy wlasciwej

Teraz jak ktos ma/widzial/wie ocb to filtr ma w srodku obudowy takie "plastikowe cos" (rurka) na ktora niejako naciagniete sa gabki filtrujace...

Tu rodzi sie moje pytanko, wiadomo, ze 1000 l/h jakie podaje producent to za pewne przeplyw samej pompy(bez obudowy,gabek itp), moge wiec zdjac obudowe(ta najwieksza plastikowa czesc filtra)i zostawic tak "goalsa" i wlozyc do akwa??

Zeby "na wierzchu" byly owe rury z gabkami a obudowe sobei darowa?? . Wydaje mi sie ze bez obudowy filtr bedzie lepiej i skuteczniej wylapywal smieci, nie tylko dolem, ale cala dlugoscia gabki...

Teraz do specow, czy to bedzie dzialac, czy filtr sie nie popsuje(nie wiem niby od czego mialby sie popsuc, ale zawsze warto zapytac), zwiekszy sie jego przeplyw i skutecznosc dzialania?

Pozdr

Opublikowano

Niczego nie popsujesz.

Potwierdzam, że efektywność filtra zwiekszy się.

U mnie pracuje już tak dwa lata.

Opublikowano

Mam ten sam filtr, chociaz obudowy nie zdejmowalem, jedyna wada zdjecia obudowy to przy wyjmowaniu filtra, czesc brudu splynie do akwa ale napewno wydajnosc wzrosnie. Zamiast tej gornej mniejszeszj gabki wlozylem tam zeolit, przycialem te gabke do 0,5 mm i juz jest lepsza wydajnosc :)

Opublikowano

Hej, ja mam tak od nowości. Mam aquaela i standardowo nie było w nim obudowy na gąbke. Jest jedna duża zaleta i wada. Plus jest taki że zbiera bród na całej powierzchni a nie jak w pudełku że leci z wylotu i powoli go blokuje. Ale jest też wada, jak wyjmujesz bród ulatuje. Jednak ja osobiście polubiłem takie rozwiązanie i wydaje mi sie że o wiele lepiej sie sprawdza niżeli gdy miałem wcześniej właśnie z pojemniczkiem.