Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam akwarium 140x50x50 ok.350l.

Posiadam Pseudotropheus Saulosi Coral - 7szt. Chciałbym powiększyć obsadę o:

- Maylandia Msobo Magunga ok. 7szt

- Pseudotropheus flavus ok.7szt

Mam do was pytanie czy taka obsada da radę?

Opublikowano

Ok.

Kupuję rybki już troszkę większe (ok.5-6cm), a przy takich wymiarach jest już jakaś szansa na wybranie jakiegoś haremu.

Moje Saulosi Coral mają ok. 6cm (oprócz jednego samca F1 on ma ok. 9cm) więc staram się wpuszczać podobnej wielkości obsadę. We wtorek mają do mnie dotrzeć Maylandia Msobo Magunga, a z Pseudotropheus flavus mam problem bo jak na razie nigdzie w Krakowie ich nie mogę dostać. Ale Muszę je mieć... :D.

Zapomniał bym o jednym.

Jak zaczynałem przygodę z Malawi (ok.2 lata) to oczywiście "hodowca" wcisną mi do 200l ok. 6 gatunków - miałem chyba z 40 ryb. Z czasem zacząłem czytać forum KM i stwierdziłem że muszę zacząć wszystko prawie od początku. Jakiś miesiąc temu uruchomiłem nowy zbiornik i przeniosłem tam obsadę. Porozdawałem wszystkie, no może wszystkie... I tu dochodzimy do setna sprawy. Został mi jeszcze Aulonocara Fire Fish 1 samiec i 1 samica. Samiec jest przepiękny. I tak się zastanawiam czy do tej mojej docelowej obsady nie mógł bym go zostawić. Co sądzicie :?: :?:

Opublikowano

odnośnie obsady, to flavus spoko, jak Marcin ma to jedź i zobacz, nikt nie każe kupować jak Ci się nie spodobają. Msobo do saulosi (nawet coral) to tak trochę monotonnie jeśli chodzi o kolor...

Panowie, wyedytowałem post pod względem off topu. Ten temat to nie miejsce na dyskusję jaką tu prowadziliście. Gorol.

Opublikowano

W "Malawian" nie mają. Więc może jest ktoś z poza Krakowa kto ma do sprzedania "Pseudotropheus flavus" i może wysłać ryby PKS. Jestem zainteresowany ok. 6-8 szt.

Opublikowano

IMHO obsada jest nie do końca OK ... 3 terytorialistów na tak małej przestrzeni, mniejsze i bitne flavusy kontra msobo i saulosi ... hmm ... będzie jazda. Do tego zbliżone ubarwieniem żółte samice saulosi i msobo. Z początku bedzie OK ale jak ryby podrosną będa kłopoty z obsadzeniem rewirów. Masz długi baniak więc moze po jednym samcu się uda ale bedzie to niełatwe. Osobiście zostawił bym 2 terytorialistów i domieszał im coś z mniejszym pędem do własnego M1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

O.K. Jednak zmiana - Pseudotropheus Saulosi Coral wylatuje.

Pozostają:

- Maylandia Msobo Magunga

- Pseudotropheus flavus

- i cały czas mnie kusi pozostawić Aulonocara Fire Fish (decyzja jeszcze nie zapadła)