Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę powiedzieć że najbezpieczniejszym środkiem konserwującym jest CR-65

Krótki opis produktu:

Powłoka Ceresit CR 65 służy do przeciwwilgociowego oraz przeciwwodnego uszczelniania nieodkształcalnych i nie zasolonych podłoży mineralnych. Jest odpowiednia do wyprawiania wnętrz małych, monolitycznych basenów i zbiorników na wodę (także na wodę pitną)

A co do żywicy poliestrowej wydaje mi się że po wyschnięciu wcale może nie być taka ekologiczna. bo to jednak żywica.

Ale to tylko moje zdanie.

Proszę nie używać czerwonej czcionki,jest ona zarezerwowana dla moderatorów.Perez666.

Opublikowano

up, pytanie dotyczy konkretnie danego materiału, Cr-65 rzeczywiście się sprawdził-niejednokrotnie korzystałem , ale potrzebuje odpowiedzi odnośnie poliestrowej żywicy.

Opublikowano

Więc, starając Ci się pomóc, jak i samemu się dowiedzieć coś wiecej na ten temat. szukałem ciekwaych, wiarygodnych tematow. i stwierdam że możesz spokojnie użyć tego. daje gwarancje.

Z tego co czytałem, to żywica poliestrowa jest całkiem bezpieczna, służy głównie do łatania dziur w statkach. a o tym że jest ekologiczna świadczy chodź by to że na statku, łodzi osadzają się drobne organizmy. świetnie nadaje się do uszczelniania.

Rozpuszczalność nie zaschniętej żywicy w wodzie jest bardzo niska.

Produkt jest bardo stabilny w warunkach normalnych (normalnych mówimy o zmiennych, gdyż określenie to dotyczyło warunków w otwartej przestrzeni)

Warunki jakie wystepują w akwarium są STAŁE. po wyschnięciu żywica jest bardzo ekologiczna.

Jedynie podczas jej podpalania wywoływane są niebezpieczne gazy. więc nie radze ;)

A jeśli chodzi o zatrucie "niezgęstniałej, zaschniętej" żywicy jest mało prawdpodobne, gdyż tzrzeba naprawde dużo jej "zjeść"

Ale nie będe się rozpisywał, dam Ci ciekwy materiał. moim zdaniem po wyschnięciu jest bardzo ekologiczna, i spokojnie nada się do akwa.

http://www.novol.pl/att/1/karty_charakterystyk/LB_4_06_ZP_P720.pdf

Pozdrawiam