Skocz do zawartości

Stała podmiana wody ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad stałą podmianą wody w swoim akwa. nie wielkie bo 120 l. (w planach 200x40x40) zamiast filtra chemicznego . Mam zewnętrzny kaskadowy z gąbką i węglem w jednej komorze i ceramiką w drugiej . Chciałem jeszcze dokupić jakiś kubełek ,ale znajomy zasugerował mi stałą podmianę. Mam taką możliwość , było by ty od razu wygodniejsze bo pozbawiło by latania z wiadrem ;-) Co sądzicie , można zastąpić Kubełek ?

Opublikowano

Wg mnie gra nie warta świeczki.

120 litrów czyli tygodniowo podmieniasz 20 litrów wody.

W docelowym które mimo słusznej długości i tak będzie miało tylko 320 litrów czyli podmianka 50-60 litrów.

Wg mnie można spoko poradzić sobie wężem.

Ale skoro nie jest to dla Ciebie problem, i masz dobrą wodę bez żadnych niespodzianek możesz spróbować ze stałą podmianką.

Ja osobiście przy tak małych akwariach bym się w to nie bawił.

Opublikowano
(w planach 200x40x40)

nie planuj czegoś takiego - będzie droższe od standardu 200x50x50 lub 200x60x60, a taki dziwny jamnik będzi słabo wyglądał.

Co do podmianki w małym akwa, bym sobie odpuścił.

Opublikowano

A ja bym robił, ale oczywiście do docelowego.

Jeśli masz taką możliwość, jeśli masz na to fundusze, jeśli masz w kranie odpowiednie parametry twardości i odczynu to rób.

Ale zrób to dobrze... :wink:

Opublikowano

Dzięki co do wymiarów rzeczywiście był by to "jamnik" , no i przy 200x50x50 robi się to ładne 500 l. to już na pewno warto zrobić stałą.

Co do wody w kranie to jest taka :

pH - 7,7

NO2 - <0,01

NO3 - 17,4

Twardość -17 stopni niemieckich

Wydaje mi się ,że jest OK .

Opublikowano

NO3 masz dość wysokie. IMO stałą podmianą nie wyeliminujesz filtracji biologicznej (czy jak piszesz chemicznej) chyba że podmiana będzie znaczna, ale to z ekonomicznego punktu widzenia jest przy większym baniaku nieopłacalne (zakładając aktualną cenę wody :wink: )

Opublikowano

Zużycie wody przy stałej podmianie nie musi być większe niż przy podmianie raz w tygodniu, kwestia wyregulowania kranikiem. Przy 120tce nie wiem ile to musiałoby być litrów na dobę a wiec kropelkowanie totalne. Inwestycja bez sensu IMHO of kors

Opublikowano

Nie obejdzie się. Generalnie możnaby ustawić bardzo dużą podmiane i ona eliminowałaby nh3 już bez cyklu azotowego ( oczywiście jakiś minimalny cykl i tak by występował ). Podmiana byłaby wtedy jednak już zbyt duża a amoniak cały czas choć w niskim steżeniu by występował. Na pewno nie byłoby to zdrowe dla ryb. Nadmiernie świeża woda również nie jest zdrowa.

Opublikowano

Hari, czyli potwierdziłeś moje przypuszczenia :)

Zastanawiam się nad stałą podmianą wody w swoim akwa. nie wielkie bo 120 l. (w planach 200x40x40) zamiast filtra chemicznego

Kikut więc częściowo masz odpowiedź na swoje pytanie.